На днешния ден: Отбелязваме Европейската нощ на прилепите

802 преглеждания

В България тя се отбелязва от 1999 г.

На 29 август отбелязваме Европейската нощ на прилепите. В България тя се отбелязва от 1999 г., когато е прието Споразумението за опазване на прилепите в Европа (EUROBATS). Целта на деня е да се популяризира пред широката общественост каузата за опазване на прилепите, защитата на техните местообитания и да се образоват гражданите за важната им роля в природата.

Прилепите са единствените бозайници, които могат да летят активно. Разредът наброява около 1110 вида, около 20% от всички видове бозайници. Прилепите са разпространени по целия свят с изключение на някои откъснати острови, полярните райони и високопланинските области над границата на горите. В България се срещат около 30 вида. Като цяло, те са нощни животни и живеят в пещери и тъмни пространства.

Прилепите са уникални с това, че при летенето си използват ехолокация, спят с главата надолу, като се захващат за с крака за тавани на пещери, каменни откоси и дървета. Обичайно се хранят с насекоми и различни видове горски плодове. Популярно е в литературата и модерното изкуство прилепите да бъдат свързани с вампиризма и да им се вменява, че пият човешка кръв, което не е вярно, но е в основата на страха на хората към тях.

Защитата на прилепите и техните местообитания е изключително важна за опазването на околната среда и биологичното богатство и равновесие в природата.

1

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук