На днешния ден: Отбелязваме Европейския и Световен ден против смъртното наказание

661 преглеждания

На 10 октомври отбелязваме Европейския и Световен ден против смъртното наказание. Учреден е по инициатива на Световната коалиция против смъртното наказание, която включва повече от 38 правозащитни организации, профсъюзи, местни и регионални орани на властта.

Исторически, смъртното наказание присъства в законодателството на всички държави в света, като обикновено се свързва с тежки престъпления срещу държавата, убийство на хора и др. , Днес то се използва активно само в 58 държави, като в 95 то е премахнато, а останалите не са го прилагали от началото на 21 век или го разрешават само при изключителни обстоятелства, като състояние на война.

Хартата на основните права на Европейския съюз забранява използването на смъртно наказание в държавите от съюза. В България то е премахнато от 10 декември 1998 година, като мораториум върху изпълнението на смъртна присъда има от 1990 г. Единствената държава в Европа, в която все още се прилага смъртно наказание е Беларус. 

На днешния ден отбелязваме и Деня на психичното здраве. Денят се отбелязва за първи път на 10 октомври  1992 година, по инициатива на Световната федерация за психично здраве, включваща представители от повече от 150 държави. На този ден застъпници за психичното здраве по целия свят привличат вниманието към психичните заболявания и негативните последици върху живота на хората, засегнати от тях. В някои страни този ден е част от „Седмицата на психичното здраве“, каквато е практиката в Австралия.

Тази година темата на кампанията е „Психично здраве на работното място“. Безопасната и здравословна работна среда може да действа като защитен фактор за психичното здраве. Нездравословните условия, включително стигма, дискриминация и излагане на рискове като тормоз и други лоши условия на труд, могат да увредят психичното здраве, цялостното качество на живот и производителността на работа.

В световен мащаб приблизително 12 милиарда работни дни се губят всяка година поради депресия и тревожни разстройства. Има ефективни способи за предотвратяване на рисковете за психичното здраве на работното място, защита и насърчаване на психичното здраве на работното място и подкрепа на работещи, страдащи от психични заболявания. Всички работещи имат право на безопасна и здравословна работна среда. Самата работата може да е защитен фактор за психичното здраве. Трудът, упражняван с достойнство, поддържа доброто психично здраве.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук