На днешния ден: Отбелязваме Световния ден за борба с алергиите

176 преглеждания

Той е учреден през 2005 г.

На 8 юли отбелязваме Световния ден за борба с алергиите. Той е учреден през 2005 г., по инициатива на Световната организация за борба с алергиите. Целта му е да  повиши информираността за алергичните заболявания и да акцентира върху необходимостта от тяхната профилактика и превенция.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) алергията е на 4-то място сред хроничните заболявания. Между 30-40% от хората  страдат от алергични болести, като броят на заболелите  се е удвоил  през последните 20 години.

Алергията е свръхреакция на организма към определено вещество, което в своята същност може да не е вредно. Веществата, които предизвикват алергични реакции се наричат алергени. Многообразието на алергените е огромно. На практика броят на веществата, които могат да предизвикат алергия е неограничен. Добре известни са алергичните реакции към ужилване или ухапване от насекоми, алергии към храни, лекарства, полени, домашни любимци и много други. Проява на алергична реакция на организма представляват и астмата и алергичния ринит (сенна хрема).

Алергичните реакции са различни и по сила: от леки, средни до тежки, които са свързани със затруднено дишане, задушаване, понижение на кръвното налягане, забавяне на сърдечния ритъм, дори могат да доведат до смърт (алергичен шок). Според медиците алергичните заболявания са на второ място по брой на засегнати пациенти. Само за последните 20-25 години страдащите алергии са се увеличили 3 пъти и се е разширила значително възрастовата граница на пациентите.