На днешния ден: Отбелязваме Световния ден за борба със сушата и настъпването на пустините

646 преглеждания

Денят се чества от 1995 г.

На 17 юни, ежегодно се отбелязва Световният ден за борба със сушата и настъпването на пустините. Денят се чества от 1995 г. и е създаден с резолюция 49/115 на Общото събрание на ООН, приета на 30 януари 1995 г.

На този ден се подчертава спешната необходимост от спиране на процеса на опустиняване, както и от поставянето на въпроса със сушата в центъра на вниманието. Опустиняването или загубата на биологичната продуктивност на почвата е едно от най-сериозните предизвикателства пред човечеството. Проблемът е глобален и засяга една пета от населението на света в над 100 държави.

Все повече стават  „екологичните бежанци” – емигранти, които не могат да живеят в нормални условия поради сушата, ерозията на почвата, обезлесяването, опустиняването и други неблагоприятни изменения на околната среда. Те са принудени да търсят убежище в страни с по-благоприятни условия на околната среда.

Специалистите отчитат, че в България през последните години има струпване на валежите в един влажен период. Очаква се обостряне на климата, т.е. имаме по-високи максимални температури и по-ниски минимални температури. Има една промяна на равномерността на валежите и ако тази тенденция се закрепи, ще имаме много големи промени и върху растителността в страната.

1

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук