На днешния ден: Отбелязваме Световния ден на борба за забрана на ядреното оръжие и Деня на Хирошима

1339 преглеждания

На 06 август световната общественост отбелязва Световния ден на борба за забрана на ядреното оръжие и Деня на Хирошима. Повод за това е годишнина от атомната бомбардировка над японския град Хирошима, която се осъществява на 06 август 1945 г. Това е първото използване на ядрено оръжие за военни цели и преките му жертви са над 70000 души, а пораженията над града и последващите жертви са огромни.

С пускането на първата атомна бомба, започва надпревара в ядреното въоръжаване, което ескалира неколкократно по време на Студената война и заплашва населението на земята от пълно унищожаване. Осъзнало гигантските размери на щетите, които ядреното оръжие може да нанесе, човечеството и политиците още от втората половина на 20 век започват да полагат усилия за неговото ограничаване.

С редица договори, основно между САЩ и Съветския съюз, САЩ, НАТО и Русия са ограничени и намалени част от ядрените запаси. През последните години в клуба на ядрените сили се включва и Северна Корея, а агресивната атака на Русия срещу Украйна е свързана с често изричани заплахи от страна на руски милитаристи за използване на ядрено оръжие срещу западните държави. По този начин призрака на ядрената война отново е на дневен ред, а Денят на Хирошима придобива огромно, тревожно значение.

По традиция, на днешния ден в Националния музей „Земята и хората“, в залата на Гиганските кристали ще бъде експониран „камъкът от Хирошима“, който музеят е получил през 1997 г. от Президентството на Република България. Гранитният камък е част от трамвайната настилка, която е била изложена на въздействието на атомния взрив в 8:15 часа сутринта на 6 август 1945 г.

1

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук