На днешния ден: Отбелязваме националния ден на парковете

299 преглеждания

Датата е определена през 1999 г.

На 28 май в България се отбелязва националния ден на парковете. Датата е определена през 1999 г. по решение на Министерството на околната среда и водите и се отбелязва с разнообразни инициативи на дирекциите на трите национални парка в България –„Централен Балкан”, „Рила” и „Пирин”.

В България има два вида паркове -  национални и природни. Те се обявяват с цел да се защитят и запазят области със специфична биологична, естетична и културна дейност. Защитените територии в България заемат 4,95% от площта й. Средно за света този процент е около 5,19%.

Най-старият български парк обхваща почти цялата планина Витоша – той е обявен през 1934 г. Най-новият природен парк у нас е Беласица – обявен е през 2007 г. Планината се намира на територията на още две държави освен нашата – на Гърция и Македония.

11-те природни парка на България са: Беласица, Българка, Витоша, Врачански Балкан (природен парк), Златни пясъци, Персина, Сините камъни, Странджа, Рилски манастир, Русенски Лом и Шуменско плато.

И националните и природните паркове поощряват развитието на устойчив и природосъобразен туризъм, образователните дейности и традиционния поминък на местните хора.

Национален парк Пирин

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук