На днешния ден: Отваря врати първият офис на Световния фонд за природата

808 преглеждания

Това е най-голямата организация за опазване на природното богатство

На 11 септември 1961 г. в град Морж, Швейцария е открит първия офис на създадената няколко месеца преди това неправителствена организация – Световен фонд за дивата природа. От 1986 г. името и е променено на Световен фонд за природата.

Това е най-голямата организация за опазване на природното богатство, с над 5 милиона души членове. Дейността ѝ обхваща повече от 100 държави, включително и България, а броят на проектите, по които работи организацията в цял свят, е около 3000.

Учени от СВП в сътрудничество с регионални експерти от целия свят идентифицират 238 екорегиона, представляващи биологично най-отличителните сухоземни, сладководни и морски местообитания на планетата. Екорегионите са определени чрез сравнителен анализ на биоразнообразието, който обхваща всички основни типове местообитания, с площ 5 континента и всички световните океани. Този сравнителен анализ по думите на организацията е първи по рода си.

В началото на 2000 г. работата на СВП е фокусирана върху част от тези региони и по-конкретно върху запазването на горски, сладководни и морски местообитания и опазването на застрашени видове, върху промените в климата и отстраняването на най-токсичните химикали. През 1996 г. организацията придобива от ЮНЕСКО общ консултативен статут. От 1998 г. насам СВП публикува т.нар „Доклад за живата планета“. Този доклад представлява проучване, основано на индекса на „живата планета“ (LPI) и изчисления за екологичния отпечатък. Докладът на СВП е водещият научно – базиран доклад за състоянието на планетата и въздействието от човешката дейност.

От 2008 г. стратегията на СВП се фокусира върху:

- възстановяването на популациите на 37 вида от растителния и животинския, които имат съществено значение за екосистемите, към които принадлежат, или са особено важни за хората. Такива са например слоновете, китоподобните, кактусовите и други;

- запазването на 35 екорегиона с глобално значение, в това число Арктика, Черноморския басейн, Мадагаскар и други;

- намаляване на екологичния отпечатък на хората в 5 приоритетни области - въглеродни емисии,  енергия,  климат, риболов, води, земеделие, гори и лесовъдство.

На местно ниво офиси на организацията работят по национални и регионални природни проблеми. За постигането на целите си СВП работи с много различни групи, в това число други неправителствени организации, правителства, представители на бизнеса, инвестиционни банки, учени, рибари, фермери и местни общности. СВП също така се ангажира с обществени кампании, влияещи при взимането на важни решения, и има за цел да образова хората как да живеят по по-екосъобразен начин.

1

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук