На днешния ден: Роден е Киану Рийвс

217 преглеждания

Името му е хавайско и означава „хладен лек вятър над планините“

На 2 септември 1964 г. в Бейрут, Ливан се ражда звездата от Скорост, Матрицата и Джон Уик, Кияну Рийвс. Името му е хавайско и означава „хладен лек вятър над планините“. Хавайските корени наследява от баща си, който изоставя семейството, когато Киану е на три години. Бъдещата звезда е отглеждана от баби и приемни бащи, като най-голяма част от детството си прекарва в Торонто, Канада. Поради буйния си характер така и не завършва гимназия и няколко пъти е изключван от училище. Запалва се по хокея и мечтае да спечели олимпийска титла с отбора на Канада. Играе вратар, като в едно от училищата, в които учи го избират за най-полезен играч и получава прякора „Стената“.

Започва да играе още като малък в училищни постановки и театър. Като тинейджър в Канада получава епизодични роли в сериали и участия в рекламни клипове. В средата на 80-те се мести в Лос Анжделис, като един от вторите му бащи го препоръчва на филмовия агент Ервин Стоф. Започва да играе в различни тинейджърски филми, като най-запомняща през този период е ролята му в „Опасни връзки“ от 1988 г., филм, в който си партнира с Джон Малкович, Мишел Пфайфър, Глен Клоуз и Ума Търман.

Първата му голяма главна роля е във филма Критична точка, в който играе детектив под прикритие, внедрен в банда обирджии на банки, които имат екстремно поведение и са изключителни сърфисти. Във филма играе с Патрик Суейзи.  Истинският пробив в кариерата му, който го утвърждава като холивудска звезда е ролята му в екшъна „Скорост“, където екранен партньор му е Сандра Бълок.

Независимо от придобития звезден статут, през цялата си кариера Киану Рийвс приема да играе епизодични и второстепенни роли, поли в независимо и експериментално кино. Снима се много, като се дава всичко от себе си за актьорските превъплъщения, които е избрал. Отказва участие в продължението на скорост заради театрална роля в „Хамлет“. Играе в романтични филми като „Разходка сред облаците“, „Месец любов“, „Къщата на езерото“ и др. В „Адвокат на дявола си партнира с Ал Пачино, като филма става хит.

През 1999 г. приема ролята на Нео в „Матрицата“, която се превръща в един от култовите филми на десетилетието и в историята на киното. Киану Рийвс участва и в другите две части на франчайза, а през 2021 г. отново се връща към емблематичната роля на Нео в първия от проектирана нова трилогия за „Матрицата“. Киану Рийвс е движещата сила и в друг успешен екшън франчайз – „Джон Уик“, където играя ролята на емблематичен наемен убиец в четири филма от поредицата до сега.

Актьорът е известен със скромния си начин на живот, участието си в благотворителни каузи и земното си поведение. Това го прави любимец на публиката за повече от четири десетилетия. Независимо от дългата си, разнообразна и вълнуваща кариера, той никога не е номиниран за награда Оскар. Има звезда в Алеята на славата в Холивуд.

Киану Рийвс

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук