На днешния ден: Роден е генерал Пантелей Киселов

641 преглеждания

На 23 октомври 1863 г., в Свищов е роден генералът от пехотата Пантелей Киселов. Учи в търговското училище в родния си град, а през 1880 г. постъпва във военното училище в София,  което завършва през 1883 г. По време на Сръбско-българската война от 1885 г. е командир на рота и участва в защитата на Видинската крепост. През 1886 г. е произведен в чин поручик, а две години по-късно и в чин капитан. Военната му кариера продължава, като в навечерието на Балканската война е произведен в чин полковник и е командир на Осми приморски пехотен полк.

По време на Балканска война (1912 г. – 1913 г.) полкът на полковник Киселов влиза в състава на 2-ра бригада от 4-та пехотна преславска дивизия (3-та армия) и се сражава при Селиолу, Гечкенли и Караагач.  През Междусъюзническата война (1913) с полка си се сражава срещу сърбите на Калиманската укрепена линия. След войната през септември 1913 г. е назначен за командир на 2-ра бригада от 4-та пехотна преславска дивизия, а през 1914 г. поема командването и на самата дивизия.

През Първата световна война (1915 г. – 1918 г.) дивизията на полковник Киселов воюва в състава на 3-та армия, като през 1916 г. е произведен в чин генерал-майор. Командва щурма на 4-та преславска дивизия­ срещу току-що построената модерна крепост Тутракан. Дивизията най-голяма заслуга за овладяването на Тутраканската крепост и пробива на кубадинската позиция. На 15 август 1917 г. е произведен в чин генерал-лейтенант, а до края на войната се сражава на Македонския фронт.

След войната, от 1918 г. служи като началник на 3-та военноинспекционна област, в края на 1919 г. е произведен в чин генерал от пехотата и уволнен от служба. Генерал от пехотата Пантелей Киселов умира на 14 октомври 1927 г. в София.

Пантелей Киселов е женен и има 3 деца. В негова чест, на 7 декември 1934 г. село Емирово е преименувано на Генерал Киселово. За военната си служба е награждаван с  Военен орден „За храброст“ III степен 1-ви и 2-ри клас; Княжеский орден „Св. Александър“ III степен с мечове по средата, V степен без мечове; Народен орден „За военна заслуга“ IV степен на обикновена лента; Орден „За заслуга“ на обикновена лента; Германски орден „Железен кръст“ II степен и др.

генерал Панталей Киселов

На днешния 23 октомври, през 1940 г., роден е „Кралят на футбола“ – Пеле. „Кралят на футбола“ е син на професионален футболист, който се отказва от своята кариера поради контузия. На девет години, младото момче слуша по радиото загубения от Бразилия финал на световното първенство през 1950 г. и обещава на баща си, че ще донесе световната купа в родината си.

На днешния ден: Роден е „Кралят на футбола“ – Пеле

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук