На днешния ден: Роден е кралят на клея Рафаел Надал

244 преглеждания

Той е носител на 14 титли от Ролан Гарос

На 03 юни 1986 г. в Манакор, Палма Де Майорка е роден професионалния тенисист Рафаел Надал. Надал е един от най-великите тенисисти, като в неговата лична визитка има редица рекорди, които трудно ще бъдат подобрени. Той е носител на 14 титли от Ролан Гарос, като има само три загуби на този турнир от Големия шлем, в цялата си кариера. С над 10 титли е от турнирите в Монте Карло, Мадрид и Барселона и е най-добрият играч на клей в историята на тениса.

Той оформя велико съперничество с друга тенис легенда и негов приятел – Роджър Федерер, към което по-късно се присъединява и третия от „тримата големи“ – Новак Джокович. Надал е носител на кариерен Голям шлем с победи във всички турнири от тази престижна надпревара. Общо той има 22 титли от четирите турнира – Откритото първенство на Австралия, Ролан Гарос, Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ.

Надал е единственият от Тримата големи с олимпийско злато на сингъл от олимпиадата в Пекин през 2008 г. Единствената голяма титла, която липсва в уникалната му кариера е от финалния Мастърс, в който играят 8-те най-добри тенисисти през годината. Надал държи рекорда за най-млад тенисист печелил Ролан Гарос, за тенисист, който най-продължително време е бил номер две в световната ранглиста. Той е сред най-дълго пребивавалите и на първото място в нея.

Кариерата на Надал е спирана от няколко контузии, които му пречат да постигне още по-впечатляващи резултати. Неговият силов стил на игра с упорито преследване и връщане на всяка топка са твърде изтощаващи и предразполагат към такива контузии. В момента Рафаел Надал е на нетипично за него място в световната ранглиста, извън първите 300, като е възможно това да е последният сезон в славната му кариера.

Рафаел Надал

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук