На днешния ден: Родена е олимпийската шампионка Тереза Маринова

3702 преглеждания

На олимпиадата в Сидни печели златото в тройния скок

На 5 септември 1977 г. в град Плевен е родена Тереза Маринова, олимпийска шампионка в тройния скок от олимпиадата в Сидни през 2000 г.  Отгледана е от баща си, Мончо Маринов, който е рекордьор на България в дисциплината 800 м бягане. Той е против Тереза и брат и да се занимават с лека атлетика и в училище те крият от него, че тренират. Тереза се насочва към тройния скок, а брат й Цветомир Маринов към бягането, където постига второ място в европейското първенство за юноши в Недерхаза.

Първоначално Тереза Маринова тренира при Светослав Топузув, а от края на 1996 г. неин личен треньор става олимпийския шампион в тройния скок Христо Марков. Талантливата скачака в сектора за троен скок става европейска шампионка за девойки в Недерхаза през 1995 г., а през следващата година печели световната титла за девойки в Сидни със световен рекорд в дисциплината.

При първите си участия при жените става осма на световното първенство в зала през 1997 г., шеста на световното първенство на открито през същата година в Атина. През 1998 г. печели бронзов медал на европейското първенство в Будапеща и остава четвърта на световното първенство в зала в Маебаши през 1999 г.

Най-големият си спортен успех постига на олимпиадата в Сидни, където с резултат от 15.20 м става олимпийска шампионка в тройния скок. Това е национален рекорд за България и пети резултат в тогавашната ранглиста за всички времена. След олимпийската титла става и световна шампионка в Лисабон и трета на световното първенство в зала в Едмънтън през 2001 г. Последната и голяма титла е от европейското първенство в зала във Виена през 2002 г., където се окичва с европейското злато.

Тереза Маринова е обявена за спортист номер едно за България през 2000 г. Отказва се от активна спортна дейност след олимпиадата в Пекин през 2008 г. Завършва Великотърновския университет. Има две деца, работи като преподавател в НСА, има своя школа по лека атлетика за деца. Била е водещ и коментатор на спортни събития по БНТ.

Тереза Маринова

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук