На днешния ден: Сформирано е първото Аеропланно отделение в България

1797 преглеждания

През 1913 г. се установява на летище Божурище

На 01 август 1912 г. в София се сформира първото Аеропланно отделение на българската войска. Това бележи създаването на военната авиация в България. Командир на отделението е поручик Христо Топракчиев. В първите дни от създаването си, отделението разполага само с един самолет – моноплана „Блерио XI“. С него, на 13 август същата година е извършен първия самостоятелен полет с аероплан в България. Самолетът се пилотира от поручик Симеон Петров. Първоначално аеропланното отделение е базирано на летище северно от София – при днешния ТЕЦ София.

След началото на Балканската война Аеропланното отделение е базирано край Свиленград, където е щабът на втора армия. На 16 октомври 1912 г. то изпълнява първата си бойна мисия и затова тази дата се смята за рождена на българската военна авиация. 

През 1913 г. Аеропланното отделение се установява на летище Божурище, което става основен дом на българската военна авиация. Там на август 1915 г. е извършен първия полет със самолет, конструиран от българин – самолетът на легендарния летец, авиоинженер, конструктор и изобретател Асен Йорданов, тогава ученик. Летището е оборудвано с модерна писта, хангари, а край него се изгражда и Държавната аеропланна работилница и Българското аеропланно училище.

1