Паметник на участниците във войните за България

2928 преглеждания

Паметникът на участниците във войните за България се намира в центъра на град Годеч. Първата инициатива за изграждането на такъв паметник е от далечната през 1930 г. от страна на ръководството на читалище “Напредък”Годеч, с председател Борис Манов. През 1932 г., тогавашният кмет на Годеч, Серги Георгиев Тодоринов, приема идеята, но не успява да я осъществи. Последващ опит е направен отново през 1934 г., но и той остава нереализиран.

На определеното от инициаторите място за паметник, на 2 юни 1971 г. е поставен такъв на Спасен Филипов - наш съгражданин, участвал като доброволец в Испанската гражданска война и загинал в нея.

След промените в България от 1989 г. свързани с премахването на комунистическия режим и началото на демократичното развитие на страната са премахнати всички символи от времето на комунизма, включително и паметника на Спасен Филипов. Няколко години по-късно се създава Инициативен комитет, който се състои от Борис Станков - председател и тогавашен заместник-кмет на общината и Александър Живков, ветеран от участието на България във Втората световна война, който е заместник-председател.

Инициативният комитет дава предложение пред сградата на общината в Годеч  да се изгради паметник на всички съграждани, загинали по време на войните за България.

Изграден е изцяло с доброволни дарения направени от граждани, община Годеч, РПУ Годеч, Мина Станянци, гранична полиция, ветерани от Втората световна война, AQ Магнит и други.

Работата по създаването му продължава през 2002 до 2003 г., а  официалното откриване е през месец май 2003 година. Паметникът представлява мраморни плочи на които са гравирани със златни букви  имената и званията на 125 наши съграждани, дарили живота си, за да защитят и съхранят свободата и независимостта на Майка България. Те са се сражавали и оставили своите кости по бойните полета на Сливница, Гургулят,Цариброд, Пирот, Кресна, Одрин, Люлебургас, Чаталджа, Енидже,Тутракан, Страцин, Лесковец,Пчиня, Куманово, Щип, Капушавар, Мека Црев ,Бабаески, Лахна и други.

Горда съм с това, че в моя род има участници във войните, а  именно  Иван Станоев  и неговия баща Станоя Джорин. Всяка година на 3 март, 6 май, 2 юни и други официални празници, годечани отдават почит като поднасят венци и цветя на паметника.

Този паметник ще продължи да свидетелства и пред идните поколения за признателността на годечаните към саможертвата на тези 125 смели и храбри мъже! Не трябва да забравяме дедите си, които са се борили за свободата на нашата родина. Нека преклоним глави пред тях и да следваме техния пример, въплътен в думите на Апостола на Свободата  - “Дела трябват, а не думи”.

*При изготвянето на материала са използвани източници: Вестник На преден пост, Николина Каралеева- историк

 

Материалът е изготвен, Беатрис Георгиева, ученичка в 10 клас, в СУ Проф.Д-р Асен Златаров, град Годеч, за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaАвтомотор Корпорация АД, ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsoniteБигла 3Go4Raw.

 

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  

Българската национална телевизия

 

Медийни партньори

BULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс