Агент на промяната 2023

16491 преглеждания

Победителите в тазгодишното издание на класацията за добротворчество

При голям интерес преминаха четвъртите награди за добротворчество и позитивна промяна „Агент на промяната 2023“. Наградите отличават каузи и личности в социалната сфера. На събитието присъстваха представители на неправителствени организации, социални предприятия и компании, както и популярни актьори, музиканти, писатели, журналисти, спортисти, фигури от модния и шоубизнес. Сред официалните гости бяха кметът на Столична община Васил Терзиев, министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и други обществени фигури.

„Промяната започва, когато се опълчим на статуквото, когато чуем, че нещо не е възможно в България, а покажем точно обратното. Преди 27 години ми казваха, че не може домовете за деца у нас да бъдат закрити. В края на следващата година обществото ни може да се зарадва с новината, че няма домове в България. Това е задача не само на държавните институции, а на цялото ни общество.“ – каза Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика.

„Промяната не става само с призиви. Всичко е до нашите сърца. А ние имаме големи възможности и никой не може да ни спре да свършим някакво добро.“ – каза Ники Кънчев.

„Щастлива съм да познавам всеки един от вас, агентите на промяната, и това е много ценно за мен. Благодарим на официалните гости, присъствието им тук значи много за нас, защото дава гласност на всички каузи и дела, които са направили хората в тази зала.“ – каза Йоана Колева, председател на фондация „Сошъл Фючър“ и организатор на Наградите.

„Вие, които променяте света, сте малцинство и сте необикновени хора. Не се спирате пред преградите, изумявате с уменията, волята и мисълта си, надхвърлящи всички човешки ограничения. И вие, необикновените, водите нас, обикновените хора. Прекрасно е, че днес можем да ви съберем, да чуем вашите истории и съдби и да ви стимулираме.“ – каза Асен Асенов като представител на журито.

Първата награда в категорията „Комуникатори“, отличаваща медии и комуникационни експерти, даващи гласност на важни проблеми и ангажиращи се с техните решения, бе за Георги Ненов, водещ на подкаста „Свръхчовекът с Георги Ненов“. Отличието връчи Васил Терзиев, кмет на Столична община. „Всеки от вас е специален и носи свръхчовека в себе си, за да има истории, които дълго да разказваме. Защото тези истории ни дават стимул да бъдем усмихнати и да вярваме, че промяната не е за 20-30 човека, а се разширява всеки ден.“ – сподели той.

Второто място бе за Калоян Константинов, създател на медията „КлинКлин“, а третото се подели между Виктория Симеонова от „Господари на уеба“ и предаването „Джинс“ по БНТ.

В категория „Бизнес“ първата награда се подели между „Lidl“ и „Yettel“ заради многобройните им социално отговорни кампании. Второто и третото място се заеха съответно от „Център за творческо развитие“ и „Синдео“.

В категория „Екип“ първата позиция бе за съвместната акция на сдружение „Мостове“ и Национална мрежа за децата да направят по-достъпни за децата някои медицински храни. На второ място бяха доброволците от „Подкрепи БГ“, а третата награда бе поделена между Съветът на жените бежанки в България и екипа на „Карин дом“.

В категорията „Промяната във всеки“ първото място се подели между Светослав Захариев – Сисо и д-р Алдин Али, работещ за по-свободния достъп до здравеопазване в малките градове. Втора бе Таня Христова, подкрепяща деца от бедни семейства да се образоват, а трета – Моника Маринова, председател на „Сдружение на тарловите пациенти в България – Лечение без граници“.

Първи в категорията „Промяната в младите“ бе националния спортен клуб „Олимп“, обединяващ треньори, деца, родители и специалисти с цел общи усилия в спорт и здравословен начин на живот. Втори станаха сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев, автори на инициативата за почистване на черноморските плажове „Wind2Win“. Трети бе доц. Д-р Кристиян Постаджиян заради подхода му за споделено лидерство между студенти и преподаватели в Нов български университет.

В категорията „Каузи“, обединила НПО, дарителски инициативи и социални предприемачи, първа награда взе Националният алианс за хората с редки болести, втората бе за фондация „Документалистите“, а третата отиде при фондация „Сингъл степ“.

В категорията „Посланик“, отличаваща хора, подкрепили позитивни инициативи, журито отличи с първа награда плувеца Теодор Цветков, който е световен рекордьор за плуване с една ръка в кампания за международната седмица за информираност за парализа „плексус брахиалис“. Насърчавайки много деца с травми да вярват във възможностите си. Второ място бе за Александър Карагьозов, а трето - за Аделина Банакиева. И двамата се включват в множество инициативи и дават позитивен пример.

С голямата награда за лидерство в позитивната промяна бяха отличен: Анджела Родел, Валя Балканска, Галя Щърбева, Георги Бърдаров, Георги Господинов, Ивайло Захариев, Йоанна Темелкова, Манол Пейков, Петър Янев, Яна Маринова и Яна Титова.

Бе присъдена и специална награда на фондация „Старбъкс Амрест Кофи“, заради усилията им да обучават глухи хора на бариста умения и да ги привличат като служители в своите обекти.

Журито на наградите „Агент на промяната 2023“ бе в състав:

  • Ангел Георгиев - образователен експерт,
  • Асен Асенов - маркетинг и PR експерт,
  • Анджела Иванова – социален предприемачи и доброволец в различни неправителствени организации,
  • Георги Малчев - маркетинг и бизнес експерт,
  • Гергана Бонева - сътрудник по корпоративни въпроси,
  • Даниел Пенев - журналист, преводач и редактор,
  • Деница Томова - мениджър проекти в „Дарик радио“,
  • Десислава Василева - PR и медиен експерт, собственик на EspressoNews.bg
  • Димитър Найденов - мениджър корпоративни въпроси,
  • Елена Литова - ръководител на маркетинг отдела в голяма одиторска компания,
  • Д-р Жюстин Томс - експерт по дигитален маркетинг, активист и преподавател,
  • Доц. Д-р Стефан Серезлиев - експерт по реклама и брандинг,
  • Петър Нефтелимов - съосновател на "Цвете в епруветка"

Събитието бе закрито с музикално изпълнение на Кристиян Григоров от екипа на Фондацията и с обща снимка на наградените.

Автор: Петър Нефтелимов

uspelite.bg