Благовещение

2071 преглеждания

Благовещение е един от най-светлите празници в човешката история. На този ден християнската църква отбелязва вестта, с която Архангел Гавриил известява Дева Мария, че ще стане майка на Божия син. 

Истината е, че в днешно време много хора отричат корените си и отдавна са забравили историята си. Например: нека попитаме няколко млади хора кой празник се отбелязва на 25-ти март, който тази година беше в събота? Отговорът, който ще получим, е по-скоро: „Е, как така? Събота е! Ще ходим на Фики?!”, отколкото, че е Благовещение – денят, поставящ началото на пролетта, на новото начало. Проблемът е моралната деградация, която обхваща все повече и повече обществото ни. Проблем е и липсата на вяра. С нейната липса започват да се потъпкват и традициите. Но пък защо да ги пазим? Нали е модерно да сме незаинтересовани от случващото се около нас? 

Друг въпрос е как можем да запазим миналото си, когато всекидневието ни е изпълнено с трудности? Живеем забързан живот – всеки тича нанякъде, гоним транспорт, крайни срокове, надпреварваме се със самите себе си. Дотолкова сме деградирали, че „големият християнски празник” се превръща в келепирджилък. Че дори на идващия празник – Великден - боядисаните яйца, козунаците и агнешкото да са по-важни от самото Възкресение.

Дотам сме стигнали, че дори църквата не е заинтересована от тези събития - сякаш скъпарските мерцедеси са по-важни от това да намерим вътрешен мир със себе си. „Народе????” е попитал великият Апостол на свободата Васил Левски и този въпрос е валиден и до днес.

Събитието в Назарет е отличен пример за това как една добра дума, една усмивка, една подадена ръка, биха направили нечий ден по-добър, по-благ.  Но всъщност нужно ли е да си вярващ християнин, за да осъзнаеш, че добрите новини могат да донесат коренна промяна в нечий живот. Вземете за пример едно дете, чакащо за белодробна трансплантация. Представете си реакцията му, когато разбере, че всъщност има шанс за живот. Че ще може да си играе със съучениците, че може би един ден ще бъде на висока позиция в някоя фирма, ще може да изгради живота си, благодарение на тази трансплантация.

Изключително трудно ми е да намеря правилния отговор на въпроса:  Защо става все по-трудно да намерим и да предадем добри новини? Синът Божи казва, че царството Божие е вътре в нас, но в същото време в нас се крие и царството на мрака, унижението, пошлостта…

Благовещението се е случило преди повече от две хилядолетия, в малко градче, далеч от „прожекторите”, но това събитие продължава да ни вълнува и до днес. Най-важното е, че ни предизвиква да правим добро, дори и в онези от нас, които са скептични към вярата.

Добродетелта всъщност не е да палим свещи в местната църква, тя е да помогнем на възрастната жена, която се затруднява да се качи в обществения транспорт, да подарим усмивка и най-важното – да подадем ръка. Защото изгубим ли човешкото в човека, нацията ни е обречена на провал.

Материалът е изготвен от Антония Дикова, ученичка в 11 клас, в ПГ ”Велизар Пеев”, град Своге, за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaАвтомотор Корпорация АД, ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsoniteБигла 3Go4Raw.

 

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  

Българската национална телевизия

 

Медийни партньори

BULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс