В Драговищица и Опицвет почетоха Бабинден

831 преглеждания

Спазен бе и традиционния ритуал „Бабуване“

Деня на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите – Бабинден почетоха в костинбродското село Драговищица. На 20 януари, НЧ „Г. С. Раковски 1928” и кметство Драговищица организираха тържество в залата под кметството. Над 100 дами от селото се бяха събрали заедно, за да отпразнуват празника.

Секретарят на читалището – Диана Михайлова разказа подробно за празника Бабинден и отбелязването му в селото. Спазен бе и традиционния ритуал „Бабуване“, с измиването на ръцете на акушерката Добромира Каменова от чакащата трета рожба –  Лили Алберт и скоро станала майка – Гея Никифорова. Поканени да измият ръцете на акушерката бяха и нераждали жени, с пожелание за скорошно забременяване.

Дошли да поздравят и уважат дамите бяха: Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, Евгений Кирилов – кмет на село Драговищица и общинският съветник от село Драговищица – Ябленка Трайкова. Всички присъстващи дами бяха поздравени от официалните гости на празника, а преди за започне веселбата, беше раздадена вкусна погача, приготвена от Кирилка Константинова от Драговищица.

1

2

3

В село Опицвет също не пропуснаха да почетат Бабинден. Всяка година, кметът Гергана Величкова и секретарят на НЧ „Разум 1922” – Венелина Манкова, събират жените от селото и канят акушерки, за да почетат подобаващо Деня на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. На празника, организиран от Кметство Опицвет и НЧ „Разум1922“, бе извършено ритуално измиване на ръцете на д-р Нели Панталеева.

6 

Сутринта на 21 януари Венелина Манкова посети най-възрастната жена, жител на Опицвет – баба Костадинка, която на 20 януари, навърши 90 години.


Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук