На днешния ден: Роден е Христо Стоичков

673 преглеждания

Той е най-успешният футболист в българската история

На 8 февруари 1966 г. в Пловдив, се ражда Христо Стоичков – най-успешният футболист в българската история. Легендарната осмица е носител на всички индивидуални отличия във футбола – Златна топка, Златна обувка, Златен онз. Избран е в списъка на ФИФА 100, за най-великите живи футболисти в света. Заради своята бързина и точност получава прякора „Камата“.

Стоичков

Стоичков е три пъти шампион на България с ЦСКА, победител в турнира за Купата на страната четири пъти и веднъж на Суперкупата на България. Два пъти е голмайстор на българското първенство. С отбора на ЦСКА играе и полуфинал в турнира за КНК.

Изявите му в мачовете с Барселона убеждава холандската легенда Йохан Кройф да го привлече в своя клуб, където Стоичков печели най-големите си успехи. Той е петкратен шампион на Испания, носител на Купата на европейските шампиони, Купата на националните купи, Суперкупата на Европа, Купата на краля, Суперкупата на Испания.

Футболната му кариера на клубно ниво включва гастроли в отборите на Парма в Италия, където играе финал за Суперкупа на Италия. Ал Насър, Саудитска Арабия, с който печели Купата на Азия, Кашива Рейсол, Япония, с когото печели Купата на Япония, Чикаго Файър, САЩ, с който печели купата на САЩ. Последният му професионален отбор е Ди Си Юнайтед от Вашингтон.

Христо Стоичков е най-успешния футболист за българския национален отбор. Той играе на две световни първенства – САЩ 1994 г. и Франция 1998 г. В САЩ, с отбора на България печели бронзовите медали. Става голмайстор на първенството с шест гола, избран е в идеалния отбор, печели Златна топка и Сребърен онз за цялостното си представяне през 1994 г. и Бронзова топка за футболист номер три на първенството.

Играе и на Европейското първенство в Англия през 1996 г., където отбелязва три гола. С девет гола във финали на турнирите за национали отбори на ФИФА и УЕФА е недостижим в тази класация за България. За националния отбор има 83 мача и 37 гола.

Прекратява изключителната си футболна кариера на 38 години с изиграни Общо 606 мача и 292 гола във всички турнири.

Христо Стоичков е избиран пет пъти за футболист на България, един път за Спортист на Балканите, един път за Спортист на България. След края на футболната си кариера опитва да работи като треньор, но няма сериозни успехи. Работи като коментатор за различни световни медии, посланик на футбола и е лице на редица рекламни кампании.

Омъжен е и има две дъщери и едно внуче. Известен е със своя бурен темперамент и невъздържан език и е любимец на футболните фенове в България и Испания, като и до днес продължава да е един от най-популярните и разпознаваеми българи в целия свят.

Стоичков

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук