На днешния ден: Издаден е първият пилотски лиценз на жена авиаторка

3394 преглеждания

Реймонд де Ларош е пионер в женското летене

На 08 март 1910 г. Френската авиаторка Реймонд де Ларош става първата жена, получила пилотски лиценз за аероплан. Французойката е пионер в женското летене и за известно време държи всички рекорди за дължина, височина и продължителност на полет, осъществен от самолет, пилотиран от жена.

1

Реймонд де Ларош или както е истинското и рождено име – Елизе Реймонд Дерош е родена на 22 август 1882 г. в Париж, в семейството на водопроводчик. Тя няма благородническо потекло, но в младежките си години, когато е комедийна и драматична актриса, решава да смени рожденото си име, поставяйки му характерното за благородническите фамилии  „де“ или „дьо“.

На осми март 1910 г. тя получава лиценз № 36 на Международната федерация по аеронавтика (F.A.I.), когато е на 28 години. Тя е 36-тия френски пилот с лиценз, изобщо. Участва на редица авиационни срещи в Будапеща, Руан, Хелиополис, Санкт Петербург и др., където демонстрира смелост, дързост и майсторство в пилотирането.

На авиошоуто в Петербург нейният полет е наблюдаван лично от цар Николай II, който е впечатлен от уменията и. Той я награждава с медал на ордена на Света Ана и я превръща в истински благородник, като и дава титлата баронеса.

Раймонд де Ларош прекъсва летателната си практика заради Първата световна война, но след нейното приключване отново се отдава на страстта си към небето и самолетните полети. Намира смъртта си при катастрофа на пилотирания от нея самолет на 18 юли 1919 г. в Кротоа, Франция, преди да навърши 37 години.

2

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук