На днешния ден: Отбелязваме Световния ден на водата

4143 преглеждания

„Вода за мир“ е темата на международната кампания през 2024 г.

На 22 март отбелязваме Световния ден на прясната или питейната вода. Учреден е през 1992 г. по време на провелата се в Рио де Жанейро конференция за околната среда и развитието (UNCED) и се отбелязва от 1993 г. Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.

Всяка година отбелязването на деня има своя отделна тема. Международната кампания през 2024 г. е под надслов „Вода за мир“. Водата като ограничен и жизнено необходим ресурс може да създаде поводи за конфликти или да изгради мир и добросъседство.

По данни на ООН повече от 3 милиарда души по света зависят от водоеми, които пресичат национални граници. От 153 страни, които споделят реки, езера и водоносни хоризонти със своите съседи, само 24 страни съобщават, че имат сключени споразумения за сътрудничество за всички споделени води. Това е сериозен повод за размисъл и работа между правителства и в цялата международна общност за обезпечаване на мирния достъп до прясна вода за населението на планетата.

В допълнение, климатичните промени и въздействието на човешката дейност върху водоизточниците, количеството и качеството на водата пораждат тревожна необходимост държавите да се обединят около защитата и опазването на един от ресурсите, без които съществуването на живот е невъзможно.

1

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук