На днешния ден: Роден е Стивън Тайлър, вокалистът на Аеросмит

1111 преглеждания

Аеросмит е най-успешната група в историята на американския рокендрол

На 26 март 1948 г. в Ню Йорк се ражда Стивън Виктор Таларико, познат по целия свят с името Стивън Тайлър, вокалист на легендарната рок група Аеросмит. Баща му е с немско италиански корени, а майка му с украински. Започва да се занимава с музика още от дете. През 1970 година в Бостън основава Аеросмит, с китариста Джо Пери, бас китариста Том Хамилтон, барабаниста Джоуи Кремър и китариста Рей Табано.

През 1978 г., поради вътрешни конфликти и проблеми с наркотици, групата се разпада. През 1984 г. музикантите се събират отново в състав Тайлър, Пери, Хамилтън, Крамър и китариста Брад Уитфорд. Таълър и Пери са преминали през програма за освобождаване на зависимостите си от наркотици и алкохол. След 1984 г. групата създава най-добрите си албуми и песни и се превръща в истинска легенда в хард рока.

Специфичният вокал, сценично поведение и диапазон на Тайлър го превръщат в един от най-разпознаваните и харесвани гласове в рока за няколко десетилетия наред. В последните години той преживява операция на гръкляна и се бори с Хепатит С, като вече се смята за напълно излекуван. Има три дъщери, най-известна от които е актрисата и модел Лив Тайлър, която дълго време не знае, че той е нейният истински баща.

С Аеросмит придобиват звезден статут, като това е най-успешната група в историята на американския рокендрол с продадени над 150 милиона албума, рекордьори по златни и многоплатинени албуми за американска група. През 2001 г. са въведени в Залата на славата на рокендрола и са включени в класациите на Ролинг Стоун и Ви Ейч Уан за стоте най-велики творци на всички времена.

Стивън Тайлър