На днешния ден: Родена е Арета Франклин

1134 преглеждания

Наричана е „кралицата на соул музиката“

На 25 март 1942 г. в Мемфис е родена кралицата на соул музиката – Арета Франклин. Тя е дъщеря на пастор и пее още от дете в местния църковен хор. На 18 години започва да записва музика и трупа професионален опит. Пробивът и идва след 1967 г., когато подписва договор с Атлантик Рекърдс и издава песните - Respect, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman и Think.

Специфичното и звучене, яркото сценично присъствие, големия диапазон на гласа, енергията и духа, който влага в своята музика получават огромно признание и още в края на 60-те е наречена от публиката и критиката „кралицата на соул музиката“. Тя записва общо 88 сингъла, които влизат в класацията на Билборд, а 77 достигат в топ 100. 22 от тях са стават номер едно и я превръщат в най-успешната жена творец в историята на класацията.

Тя записва редица албуми, концертира на големи сцени и работи с музиканти от ранга на Лучано Павароти, Джордж Майкъл, Луис Армстронг и много, много други. Великата певица и актриса си отива от този свят на 77 години, през 2018 г.

На днешния ден

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук