На днешния ден: Роден е световният шампион по шахмат Веселин Топалов

3160 преглеждания

Веселин Топалов е спортист №1 на България за 2005 г. и шахматист №1 за всички времена

На 15 март 1975 г. в Русе е роден най-добрият български шахматист и един от най-добрите шахматисти в света в началото на 21 век – Веселин Топалов. Започва да се занимава с шах още от дете. На 12 години вече е майстор на спорта, а на 14 години печели световната титла за юноши за тази възрастова група и е признат за международен майстор. През 1992 г. е гросмайстор на ФИДЕ, а през следващата година влиза в топ 10 на световната ранглиста, още преди да е навършил 20 години.

Веселин Топалов

През следващите години печели редица големи турнири по шах и победи над най-добрите играчи на своето време. На турнира в Линарес, през 2005 г. остава на второ място с равен брой точки с легендарния Гари Каспаров. Последната партия на турнира е между тях двамата и е спечелена от Веселин Топалов. След този мач големият шампион Каспаров се оттегля официално от шаха.

2005 г. е най-успешната за Топалов. Той печели турнира на ФИДЕ за световната титла и става световен шампион. Води световната ранглиста и става един от малкото играчи в историята на шаха с коефициент ЕЛО над 2800. За изключителните си постижения през годината Веселин Топалов е награден с най-високата награда в шаха – Шахматен Оскар за 2005 г. Той е първият и единствен българин, носител на това отличие и на званието „Световен шампион“.

Веселин Топалов играе още два пъти мачове за световната титла, като в първия е победен след скандал и непризнаване на резултата от негова страна от руснака Владимир Крамник в Елиста, Калмикия. Крамник отказва поискания реванш, въпреки че това е в разрез с правилата на ФИДЕ.

През 2010 г., след победа над Гата Камски, печели правото да играе за световната титла срещу действащия световен шампион Вишванатан Ананд. Мачът се играе в София и е загубен с минимална разлика от Топалов.

Кариерата на българския шахматист продължава с редица турнирни победи и участия, като в продължение на над 20 години е сред най-добрите в света. Участва в осем шахматни олимпиади с българския национален отбор, като три пъти печели златен медал на първа дъска, два пъти сребърен и един път бронзов.

Веселин Топалов е спортист №1 на България за 2005 г. и шахматист №1 за всички времена.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук