Тодоровден в Зимевица

1866 преглеждания

Златен, сребърен и бронзов медал получиха призьорите в надбягванията по повод Тодоровден, които се проведоха в село Зимевица, община Своге. Те бяха осигурени от посолството на Монголия. Както EspressoNews писа, традиционните кушии по повод празника са под патронажа на Негово превъзходителство, посланика на Монголия. Награди получиха и победителите в надпреварата при магаретата, а всички участници получиха грамоти. Разбира се, за животните, които се представиха и мериха сили в състезанието, бе осигурен фураж.

Събитието се проведе на 4-ти март в местността "Ненчов чукар", която събра рекорден брой хора, дошли да се потопят в празничната атмосфера и организираната от община Своге и кметство Зимевица програма. 19 състезатели премериха сили в двете надбягвания - за коне и за магарета, а малките деца имаха възможност да се докоснат за първи път до ездата, като се качат на осигуреното от домакините на събитието пони. Празничната програма включваше изпълнения на танцьорите от танцов състав "Лакатски фурии" и Борислав Иванов, възпитъник на НЧ "Св. Св. Кирил и Методий 1931".

Официални гости на събитието бяха първия секретар на монголското посолство с ресор култура, наука и социални дейности, заместник-кмета на община Своге, Нина Копринджийска, общински съветници, представители на общинската администрация и институции.  

EspressoNews

 

*снимки - Община Своге