В Несла ще бъде издигнат храм „Св. Архангел Михаил“

357 преглеждания

Мелнишкият епископ Герасим отслужи водосвет

На 16 юни, Мелнишкият епископ Герасим отслужи водосвет по повод отпочване на строителните дейности за православен храм „Св. Архангел Михаил“. Храмът ще бъде издигнат в с. Несла. Строежът е по идея и финансиране на Ангел Симеонов – бизнесмен и меценат на изкуствата. Бъдещият храм, с размери от 90 кв м, е уникално творение от дърво и вече е готов: изработен е от ръчно дялани трупи в Карпатите, отделните части ще бъдат транспортирани до Несла и църквата ще бъде сглобена до края на м. юли. Вътрешното пространство ще бъде обогатено с автентични стари икони от 16,18 и 19. век, осигурен е олтар от 19 век.

На церемонията по водосвета, която се състоя с благословията на митрополит Григорий Врачански (наместник на Българския патриарх) присъстваха кметът на Община Драгоман - Андрей Иванов, зам.-кметът Лидия Банкова, общинският съветник Атанас Тулбенски, кметският наместник на с. Несла - Николай Николов, както и от група културни деятели – член-кор. Вежди Рашидов, проф. д.ф.н. Валери Стефанов, поп певецът Васил Петров, художникът Николай Янакиев и др.

Вежди Рашидов каза: „Поздравявам Ангел Симеонов! Всеки който може да положи камък на вярата, на надеждата и обичта, е достоен неговото име да остане като свято във вечността. Това са най-висшите идеали на човека. Ние живеем заради тях. Едни такива основи са силен знак за неговото човешко присъствие. В тези обезверени времена, когато безсмислието обладава смисъла на живота ни, това е един малък лъч, че все още има надежда. На едно такова свято място, в тази девствена гора да се издигне храм! Само суперлативи мога да кажа... Ангел винаги е носил в себе си добродетелта, но този жест сега е изключително важен за бъдещето на района“.

Развитието на региона е осезаемо не само заради увеличаващия се брой на населението, но и от новите инвестиционни проекти: в с. Несла се строи ваканционно селище, в ход е строежът на бутилираща инсталация за вода „Несла“ от извор „Топлика“. Още от древни времена по нашите земи се е развивала минната индустрия, а на мястото на селище от каменната ера римляните построяват крайпътната станция Мелдия, в която квартирувала римска войска, за да охранява важния военен път от Централна Европа до Цариград.

През Средновековието са построени десетки църкви и манастири, а през Възраждането и след Освобождението Драгоманският район се прочува с уникалната си църковна архитектура – общо на територията му днес се намират 47 църкви и манастири, поради което тя е известна от векове като „Малката Света гора“.

1

2

Източник и снимки: Община Драгоман

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук