Община Своге ще реновира екопътека „Трите бора“

104 преглеждания

Срокът за изпълнение е 24 месеца

Пореден одобрен за финансиране проект с европейски средства от началото на 2024 година за Община Своге стартира изпълнението си. Средствата са предоставени от „Програма за развитие на селските райони“ 2014-2020 г., чрез подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР), Сдружение с нестопанска цел „Местна инициативна група Костинброд-Своге“.

Проектно предложение „Стимулиране развитието на туризма с община Своге – изграждане на екопътека „Трите бора”, град Своге“ беше подадено за кандидатстване по процедура за подбор на проекти по подмярка 7.5. „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа информация и малка по мащаб туристическа инфраструктура“ и беше одобрено за финансиране със сключването административен договор за безвъзмездна финансова помощ /АДБФП/№BG06RDNP001-19.691-0001-C01/29.07.2024г. между Община Своге, МИГ „Костинброд- Своге“ и Държавен фонд „Земеделие“. Стойността на БФП по договора е 118 216 лева. Срокът за изпълнение е 24 месеца.

Екопътека „Трите бора“ е разположена в североизточната част на град Своге. Началото й тръгва от градския стадион и завършва в местността „Трите бора“. От там пред погледа се разкрива панорамна гледка към град Своге. Маршрутът е емблематичен за града и е добре познат на свогенци, които особено през уикендите прекарват там време със семействата и децата си, разхождайки се на въздух. Мерките, които ще бъдат изпълнени съгласно одобрения проект, целят пътеката да придобие по атрактивен вид и да се превърне по-привлекателно и комфортно място за отдих и туризъм.  Ще бъдат монтирани  входна арка в началото на екопътеката, информационни табели, нова беседка, 6 броя пейки за отдих, соларни осветителни тела, които да осигуряват необходимия комфорт в по-тъмните часове на денонощието, същевременно да използват слънчевата светлина за зареждане на батериите, предпазен дървен парапет по цялата дължина на пътеката, почистване, подравняване на терена и разширяване на пътека до 1.20 м,. изпълнение на каменна настилка, монтиране на кошчета за отпадъци, монтиране на декинг, реновиране на бетоновата настилка.

Екопътека Трите бора

Източник и снимки: Община Своге

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук