Ето и нашето петъчно предложение за вкусен и лесен за приготвяне сладкиш.
Необходими продукти:
брашно - 260 г.
бакпулвер - 15 г.
яйца - 3 бр.
кисело мляко - 125 г.
праскови - 1 бр. добре узряла и ароматна
лимонова кора - от 1/4 лимон, само жълтата част
олио - 100 мл.
захар - 250 г.
сол - 1 щипка
Начин на приготвяне:
Нарежете прасковата на парченца, без да я белите и я пасирайте на пюре (от нея, ако желаете заделете парченца за украса). Може да я смелите в блендер заедно с лимоновата кора. Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добявяйте към тях последователно олиото, прасковеното пюре, киселото мляко, солта и пресятото с бакпулвера брашно. Брашното разбъркайте не с миксер, а с дървена лъжица до усвояването му. Ако не сте смелили в блендер лимоновата кора си я настържете към сместа с фино ренде. Консистенцията на кексовата смес ще зависи от големината и сочността на прасковата, която сте използвали, както и от големината на яйцата, затова ако ви се види рядка си добавете още малко брашно. Не прекалявайте обаче, трябва да остане по-скоро течна и пухкава смес, отколкото гъста. Сипете в намаслена и набрашнена форма за кекс и изпечете в загрята на 180 градуса за 35-40 минути или до суха клечка. Щом извадите от фурната оставете кекса във формата 10 минути преди да го извадите.
EspressoNews
източник: recepti.gotvach.bg