Шоколадовата фабрика в Своге отпразнува своя 100-годишен юбилей

754 преглеждания

Фабриката е основана през 1924 г. от Велизар Пеев

Фабриката за шоколадови изделия в Своге отпразнува своя 100-годишен юбилей с впечатляващо събитие, което събра гости от страната и чужбина. На тържеството присъстваха висши регионални мениджъри от „Монделийз Интернешънъл“, кметът на Своге Емил Иванов и американският посланик в България Кенет Мертен.

Анна Маринкова, директор на фабриката, изрази вълнението си, посрещайки присъстващите, докато Ивайло Найденов, вицепрезидент и управляващ директор за Югоизточна Европа, и Хосам Ашур, президент за Централна и Източна Европа, споделиха гордостта си от постигнатото от компанията през годините. Те подчертаха значението ѝ за „Монделийз Интернешънъл“, българската икономика и местната общност.

1

2

3

Фабриката в Своге е основана през 1924 г. от  Велизар Пеев и е първата за шоколад в България. С богата история и традиции, през годините тя се е утвърдила като символ на качество и е важен икономически фактор за региона, беше посочено на церемонията. Заетите в производството и администрацията са около 400 души, а продукцията се реализира на близо 25 пазара и 5 континента.

От 1993 г. фабриката, където се произвеждат и утвърдени и обичани от поколения българи местни търговски марки като „Морени“, „Своге“, „Сезони“ и др., е част от семейството на международния гигант „Крафт Якобс Сушард“ (Kraft Jacobs Suchard), от който впоследствие при разделяне бизнеса на компанията на глобално ниво възниква „Монделийз Интернешънъл“.

„Монделийз Интернешънъл“ продава свои продукти в повече от 150 държави в целия свят и е с нетни приходи от приблизително 36 милиарда долара през 2023 г. Компанията е член на Standard and Poor’s 500, NASDAQ 100 и Dow Jones индекс за устойчивост.

Източник и снимки: Община Своге

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук