„Работилница за творческо писане – Разкажи за София“: „София е дом“

1878 преглеждания

Есе на Михаела Миткова, ученичка в 133 СУ „Александър Пушкин“, гр. София

Някъде там, в централната част на Западна България, заобиколена от пет планини се намира тя, Съкровищницата на културата и образованието - София. Преживяла войни, въстания, бедствия и различни древни цивилизации, тя определено има какво да ни разкаже.

За някои хора, може би тя е просто Столица и индустриален център, а за други тя е дом. Аз определено съм от втория тип.

Поради забързаното ни ежедневие, работа и училище рядко се замисляме, колко всъщност сме богати, живеейки в нея. Обикновено сме свикнали да виждаме дупките по пътя, липсата на кошчета в парка, мръсния въздух, липсата на места за паркиране и изрисуваните с графити сгради. Всеки ден вървим по улиците критикувайки всичко, което не е както трябва без да отбелязваме истински важните неща, без да мислим кои всъщност са важните неща. Важно нещо например е кафенето от което всяка сутрин си взимаме кафе за да започнем деня си както трябва, важно нещо е бакалията с приветливата баба в нея, която ни прощава когато си забравим парите и ни дава хляба и картофите въпреки това. Важни неща са шумът от трамвая, дядото, който чете вестник и храни гълъбите, майката, хванала за ръчичка детето си, което отива на детска градина. Важен е мъжът, който разхожда кучето си, важна е ученичката, която тича, за да не изпусне метрото. Тези неща са важни, защото правят София такава, каквото я познаваме.

София е специална и поради други причини. Причини, които са различни за различните хора. За мен тя е особено специална, когато ходя на театър с мама, специална е когато се разхождам из НДК със съученичките си и се окуражаваме взаимно за предстоящите изпити. Специална е когато си взимам сладолед от любимото магазинче, специална е когато си седя в метрото и броя минутите между метростанциите. За брат ми тя е специална, когато с приятелите му отиват да ритат в кварталното училище и след това си похапват в ресторанта наблизо.

София не е специална само за нас – хората, които в момента се разхождаме из нея. Била е такава и за бабите и дядовците ни. Благодарна съм, че заради училищни домашни ми се е налагало да говоря с непознати хора (обикновено възрастни). Много обичам да слушам историите им за „едно време“. За лудориите, които се вършили из града, защото така осъзнавам, че между София от осемдесетте и София днес има повече прилики отколкото разлики. Тя е все така пълна с шумни тълпи, светлини и забързани хора. Това доказва, че София наистина расте, но не старее.

Както вече споменах София има хилядолетна история. Всички можем да се гордеем с находките, които са ни останали от тогава, още от VI хилядолетие пр. н. е., през Бронзовата епоха, Римската република, Османската империя, та чак до днес, където си се разхождаме без да си даваме сметка, колко малки сме и колко е голяма тя. Защото тя е наистина голяма, а всъщност е съвсем малко градче.

София се променя, през сезоните например, но е винаги красива. През есента е пъстра и дъждовна, през зимата е снежнобяла и празнична, с ухание на канела от коледните базари. През пролетта е цветна и бяло-червена, заради мартеничките, а през лятото е гореща, шумна и много оживена и все така прекрасна. Не случайно в стихотворението си „Цветарка“ Христо Смирненски казва:

Тази вечер Витоша е тъй загадъчна и нежна –

като теменужен остров в лунносребърни води,

и над смътния й гребен, сякаш в болка безнадеждна,

се разтапят в тънка пара бледи есенни звезди.

София не е просто столица. Тя е град, приютил милиони сърца. Тя е повод за гордост и винаги е била, без значение, дали ще останем или ще си тръгнем някога, тя ще бъде отворена за нас, защото тя е нашият дом.

Материалът е изготвен от Михаела Миткова, ученичка в 133 СУ „Александър Пушкин“, гр. София, за ученическия конкурс-обучение „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“

Организатор на конкурса „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“ е фондация „Добрият пример“, носител на правата и организатор на ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери“ и издател на книгата-сборник с най-добрите произведения на участниците в Работилница за репортери: „Разкажи за твоята България“

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община

Медийни партньори на конкурса са: bTV Media Grоup, БНТ, Bulgaria ON AIR, Euronews Bulgaria, БНР, Дарик радио, FM+, Teen Station, EspressoNews, b2b Media, BulFoto

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR, Катедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук