„Работилница за творческо писане – Разкажи за София“: „София – история, която продължаваме да пишем“

1957 преглеждания

Есе на Красимира Божилова, ученичка в 153 СУ „Неофит Рилски“, гр. София

Ще ви разкажа за моя любим и роден град София. През 1879 г. София става столица на България. София е и най-големият град в България. Неговата история обхваща няколко хилядолетия от Античността до наши дни. Градът е стопански, културен и политически център за своя регион и на Балканския полуостров. София е основен административен, индустриален, транспортен, културен и образователен център на страната, като в нея е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България. Тук се намират също така Българска академия на науките, централните сгради на Българска национална телевизия, Българско национално радио, Българска телеграфна агенция, много университети, театри, кина, както и Националната художествена галерия, археологически, исторически, природонаучни и други музеи.

На много места в центъра на града са запазени видими археологически паметници от римско време. В този град има много забележителности. Първата забележителност е „Крепостта София“. Тя е археологически обект, разположена в центъра на София. Централното историческо ядро на София, което обхваща антична Сердика и средновековния Средец, е обявено за историко-археологически резерват. Втората наша забележителност е църквата „Света Неделя“. „Света Неделя“ е православна църква в София, посветена на света великомъченица Неделя, катедрала на софийския митрополит. До църквата се намира площад със същото име.

От „Света Неделя“ се пренасяме към Национален дворец на културата. Абревиатурата НДК до 1990 г. означава Народен дворец на културата, а след това - Национален дворец на културата. Четвъртата забележителност е „Александър Невски“. „Свети Александър Невски“ е православен храм-паметник в град София, България, катедрален храм на българския патриарх. Малко по надолу от „Александър Невски“ е паметникът на цар Освободител. Паметникът на Царя Освободител, наричан още Паметник на Освободителите, е сред най-внушителните паметници в София.

А щом стана дума за паметници няма как да не споменем паметника на „Васил Левски“. Паметникът на Васил Левски се намира в центъра на град София, България. Той е сред първите паметници, издигнати след Освобождението в новата столица. Разположен е на метри от бесилото на Васил Левски, където е екзекутиран от османския поробител на 18 февруари 1873 г. Паметникът е мястото, където над столетие, България се покланя пред своя герой, наричан Апостол на свободата. Ежегодно на 19 февруари хиляди българи идват неорганизирани от никого, отрупват с цветя и се покланят пред паметника.

Нека сега малко минем в областта на народното изкуство. Ще ви разкажа за един от най-големите ни театри, а именно театър „Иван Вазов“. Народен театър „Иван Вазов“ е национален културен институт в областта на театралното изкуство в град София. Докато се строи сградата на Народния театър, трупата изнася своите представления в салона на читалище „Славянска беседа. Сред артистите основатели са Иван Попов, Васил Кирков, Кръстьо Сарафов, Адриана Будевска, Стоян Бъчваров, Атанас Кирчев, Гено Киров, Вера Игнатиева, Шенка Попова, Христо Ганчев, П. К. Стойчев, Теодорина Стойчева, Сава Огнянов, Златина Недева, Константин Сапунов, Борис Пожаров, Николина Бъчварова, Екатерина и Георги Златареви, Тодорка Бакърджиева и др.

Малко по нагоре от театър „Иван Вазов“ се намира триъгълника на властта. В този триъгълник са включени Министерски съвет, Президентството и сградата на парламента.

Моята София има вековна история. История, която продължаваме да пишем, история, която ще пребъде.

Материалът е изготвен от Красимира Божилова, ученичка в 153 СУ „Неофит Рилски“, гр. София, за ученическия конкурс-обучение „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“

Организатор на конкурса „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“ е фондация „Добрият пример“, носител на правата и организатор на ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери“ и издател на книгата-сборник с най-добрите произведения на участниците в Работилница за репортери: „Разкажи за твоята България“

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община

Медийни партньори на конкурса са: bTV Media Grоup, БНТ, Bulgaria ON AIR, Euronews Bulgaria, БНР, Дарик радио, FM+, Teen Station, EspressoNews, b2b Media, BulFoto

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR, Катедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук