Владислава Симеонова-зам.кмет на община Божурище, разказва за туризма и културата на запад от София, в интервю пред Стефани Ценкова

5261 преглеждания

Интервю на Стефани Ценкова – участник в ученическия проект на Еспресо Медия „Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България“ и Владислава Симеонова – заместник кмет на община Божурище.

Здравейте! Всички Ви познаваме като г-жа Владислава Симеонова, заместник-кмет на Община Божурище с направление в здравеопазването, образованието, културата, спорта и социалните дейности. Запознати сме и с факта, че сте една от младите и амбициозни личности в общинската администрация. Можете ли да ни кажете нещо за себе си, което все още не знаем?

Здравейте! От една година съм заместник-кмет на община Божурище с изброения по-горе ресор. На 28 години съм. Родом от град Своге, но от близо две години живея тук, в Божурище. Основното си образование завърших в Професионална гимназия „Велизар Пеев“- гр. Своге със специалност бизнес администрация. След което завърших висше образование в  ЮЗУ „Неофит Рилски“ – гр. Благоевград, специалност „Социални дейности“. В родния ми град Своге съм общински съветник вече втори мандат.

Какво представляват културата и туризма за Вас, като човек с такава длъжност и като жител на града?

Културата има много различни дефиниции и измерения. За мен тя обобщава човешкото мислене и поведение. Смятам, че културата отразява социалното развитие, образованието, ценностите, идеите и целите на дадено общество. Битът и ежедневието на съвременния човек, като че ли поставят културата на по-задна позиция, но се радвам, че в община Божурище се развива културен живот, за което аз, като ресорен зам.-кмет, помагам с удоволствие и от сърце.

Какви забележителности, атракции и мероприятия може да предложи Божурище на гостите и жителите си?

Божурище има дълбока история. Началото на днешния град Божурище, като населено място, е поставено през далечната 1897 година със създаването на коневъдния комплекс за нуждите на армията. И към днешна дата конно-спортна база „Ген. Крум Лекарски“ е един от символите на общината и е притегателен център както за местните жители, така и за гости от страната и чужбина.
Друг символ  е Летище „Божурище“, което играе важна роля в историята на авиацията в България и в Европа. То е обявено за паметник на културата и на практика отразява цялата история на българското въздухоплаване през първата половина на 20-ти век. Образ на летището е включен като част от герба на Божурище. Общинска администрация работи в посока създаването на музей на авиацията, позициониран на терена на бившите хангари на летището. В Божурище е живял и големият творец Димитър Казаков – Нерон. Той изгражда облика на съвременната българска пластична култура и я представя в цял свят. Творбите му са обект на голям интерес и до ден днешен. Общинска администрация е предприела действия, с цел възстановяване на неговите стенописи, но всичко това е свързано с технологично време и финансов ресурс.

Ако общината ни имаше достатъчно време, пари и подкрепа, какво бихте направила Вие за развитието на туризма и културата?

Както споменах по-горе, време, пари и подкрепа са ни нужни за реставриране графитите на Казаков. Но без тези три неща не би била възможна каквато и да е инициатива в сферата на туризма и културата.
В бюджета на общината за 2017 година по предложение на кмета са предвидени допълнителни 5000 лева за културната дейност на всяко от читалищата, които са основния двигател за запазване, изграждане и развитие на нашите традиции, духовност и бит.

Какви ефективни пиар и рекламни действия трябва да се предприемат според Вас, за да се популяризира туризмът тук?

Като цяло социалните и онлайн медии улесниха диалога, промениха скоростта на движение на информацията и я направиха по-достъпна и масова за обществото. Аз смятам, че това е начин да се популяризира туризмът. Рекламата определено оказва своето влияние върху хората, но при нея липсва обратна връзка. Именно затова пиарът е по-ефективен. В община Божурище най-силно развит е туризмът от икономически характер. Стратегическото местоположение, близостта ѝ до София, създават добри възможности за развитие на икономиката и културата. Община Божурище е обявена за един от най-чистите райони в страната в екологично отношение, което я прави подходяща за билкопроизводство и екотуризъм. Свободните терени пък създават предпоставка за привличането на големи инвеститори, които са двигателя на местната икономика.

Политическата обстановка в страната отразява ли се на развитието на община Божурище, в културен план и сферата на туризма? Ако да – как?

Неизбежно е политическата обстановка в страната да се отрази и на развитието на нашата община. Известно е за всички, че кметът г-н Георги Димов, е от политическа партия ГЕРБ, която, както стана ясно от проведените избори, ще управлява страната и занапред. Това със сигурност ще допринесе за развитието и на община Божурище. Водачът на листата за София област все пак беше бившият, а може би и бъдещ Министър на туризма г-жа Ангелкова. Тя лично пое множество ангажименти в сферата на туризма и не само, които се надяваме да бъдат изпълнени и  разчитаме на подкрепа. Еврофондовете и програми също са метод и способ за изграждане, подпомагане и осъществяване на културно-масови прояви и дейности.

Има ли бъдеще за туризма на запад от София?

Определено вярвам и съм сигурна, че има бъдеще за туризма на запад от София. Израснала съм в община Своге, където красотата на балкана и природата е неизмерима. Така е и в останалите общини в този регион. Има множество забележителности, както и малки райски кътчета, неизвестни до този момент за голяма част от обществото. Но се работи усилено в посока популяризиране на природните ни богатства и знам, че ще има резултат. Все повече хора търсят близка връзка с природата, осъзнавайки, че това, което тя може да ти даде е не само духовно и умствено обогатяване, но и презареждане и сили за справяне с предизвикателствата на градската среда и напрегнатото ежедневие. Смятам, че общините на запад от София имат всички предпоставки за развитие на селски и екотуризъм, чрез изграждане на къщи за гости на привлекателни места, чрез екопътеки и популяризиране и съхранение на съществуващите паметници на културата.

Какви събития предрича културният календар за общината ни?

В най-близко бъдеще предстои Празникът на Божура и цветята, който по традиция се чества последната събота на месец май. Тази година ще отбележим 120-годишнината на Божурище. По този случай предвиждаме редица инициативи, които на този етап ще запазя в тайна. След това предстои Денят на детето, който ще поднесе много забавления и изненади за най-малките. Децата са приоритет за ръководството на общината и през 2017 година отпускаме еднократна помощ, в размер на 300 лева за новородено, влагаме средства в детските градини, детските съоръжения и площадки. Но да се върнем към същината на въпроса – редица културни мероприятия се провеждат целогодишно и във всяко едно от селата в община Божурище. Работим в тясна връзка с читалищните настоятелства и сме удовлетворени от тяхната дейност. Традиционният празник на село Пожарево се чества на 24 май. Съборът на село Пролеша е на църковния празник „Свети Дух“. Съвместно с Общината, с. Пролеша организира и фолклорен фестивал „Окни па тропни“, който се превръща в традиция за селото. Село Храбърско чества храмовия си празник „Свето Възкресение“ и събор на селото на Спасовден. На 6 май - Гергьовден е ежегодния събор и Храмов празник на село Хераково. Последната неделя на месец май празнуват своите празници селата Гурмазово и Златуша. Равносметката е, че месец май е пъстър и празничен за община Божурище, но както споменах, различни мероприятия и традиционни празници се организират и честват от шестте читалища праз цялата година.

Какви бъдещи успехи в тази сфера пожелавате на себе си, екипа на общинска администрация и жителите на община Божурище?

На кмета г-н Димов и на целия му екип, от който съм част, пожелавам да продължава да работи със същия хъс и ентусиазъм и резултатите неминуемо ще са на лице. Ще продължаваме да подпомагаме културната дейност, ще търсим различни начини и форми на финансиране за осъществяването на различни мероприятия, ще продължаваме да държим на традициите, да спазваме обичаите, защото именно те са ни изградили като нация. Но освен администрацията, всеки един жител на общината трябва да има самосъзнание и отношение към културата, за да продължи тя своя прогрес и да ни съхрани като единен български народ, със силен дух и вековна история. Благодаря за вниманието!

Материалът е изготвен от Стефани Ценкова, ученичка в 9 клас, в СУ „Летец Христо Топракчиев”, град Божурище за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria,  ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛ, Samsonite.

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  Българската национална телевизия

Медийни партньориBULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgOhttp://www.obekti.bg/bekti.bgИА Кросс