За културния календар и туристически потенциал на Община Драгоман, разказва зам.кмета – Лидия Банкова, в интервю пред Александра Александрова

2759 преглеждания

Община Драгоман понякога е наричана Малката Света гора или Малкият Атон, поради наличието на много храмове и култови места, свързани с християнството по нашите земи. Наред с това, в общината има туристически обекти и природни забележителности, които са повод за гордост жителите и създават богат календар от събития от най-различно естество. За културния календар и предстоящите събития, разговарям с госпожа Лидия Банкова, заместник кмет на община Драгоман.

Лидия Банкова е родена в село Габер. От 33 години живея в Драгоман. Има магистърска степен по ,,Защита на културно-историческото наследство на Република България" към УНИБИТ. Работи като заместник-кмет на община Драгоман. Ръководи няколко сектора: социални дейности, културно-историческо наследство, култура, туризъм, спорт и вероизповедание.

Семейна с две деца. Баба на две внучета.

Какви събития са включени в плана към културния календар за 2017?

В плана към културния календар са включени множество събития. Календарът има няколко аспекта: Културни мероприятия и прояви; Празници на общината, града, традиционни селски събори; Други мероприятия /изложби, спортни, туристически, по Решения на Общинския  съвет/. Всички мероприятия се осъществяват с активното участие на СУ ,, Христо Ботев" и КЦДЖТН град  Драгоман.

Кой организира събитията от културния календар?

Събитията се организират от община Драгоман. Тук, ще споделя повече относно „Байк и Рън за Чепън”. То се проведе за първи път през 2012 година с 60 състезатели. След това те се увеличиха - през 2014 година над 290 участници, а през 2015 - над 600 бегачи и колоездачи. Провежда се в две категории: Първа старша категория и Втора старша категория. Наградите са почетни грамоти, медали и щедри подаръци от спонсори и община Драгоман. Наградният фонд се осигурява от SCOTT, Julbo, Deuter и магазини „Стената”. За добрия тонус и сила се грижат NICS, а за да не останат участниците жадни - минерална вода „Банкя”, партньор на събитието е и БДЖ. Миналата година с велосъстезанието и маратона се проведе форум за устойчив туризъм, отговорен бизнес и зелени идеи „Зелени дни”, сред организаторите на който е и Българската асоциация за алтернативен туризъм. Министерството на туризма отличи събитието, превърнало се в международно, като „Туристическо събитие на годината”. Тази година „Байк и Рън за Чепън” ще се проведе на 22 април, Денят на Земята.

Отличава ли се община Драгоман от други общини поради факта, че развива туризъм и провежда културни мероприятия?

Общината има какво да покаже в сферата на туризма и работим активно, за това.  Проектът , „Непознатата България - Откритието - Западните покрайнини” е точно такъв, като по него е изготвена туристическа и тридневни туристически пакети за „Община Драгоман”, „Културен туризъм”, „Комбинирана програма”, „Поклоннически туризъм” и „Екологичен туризъм”. В проекта участват общините Трън, Сливница, Брезник и Драгоман. Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Р. България. Осъществява се по Оперативна програма „Регионално развитие 2007- 2013 г.”. 

Възстановихме , „Неделишикя манастир”. В момента реставрираме и други манастири. На Петровски кръст предстои възстановяване на храм „Св. ап. Петър и Павел”, с което броя на местата, които могат да бъдат посетени от хора интересуващи се от исторически и поклонически туризъм се увеличава и създава нови възможности.

Драгоман притежава природни забележителности. Предимство ли е и в какво се изразява?

През 2012 година Драгоманското блато е обявено за влажна зона от световно значение по Рамсарската конвенция. В града се намира и Център за опазване на влажните зони „Драгоманско блато”, в който може да бъде видяна единствената в нашата страна експозиция за влажните зони. Това е и единственият специализиран център около столицата, който предлага възможност за срещи, уроци, лекции, семинари, работни групи и други на ученици и природозащитници.

Eкотуризмът се развива на база природните дадености - Драгоманско блато, карстов комплекс Чепън, вековни (защитени) дървета, пещери и други. Развива се и риболовен туризъм поради наличието на добри условия- река Нишава, река Чорулска, река Габерска и други.

Ще си позволя да споделя, че във в-к „Стандарт” м. 12, 2016 г., е отпечатана статия за значението на Драгоманският „Петропавловски” манастир още от времето на Иван Асен II. Във в-к „24 часа” от м. 09, 2012 г. е публикувана статия за това как Неделишкият манастир излекувал Цар Петър. И във в-к „Новинар” от м. 8, 2014 г., e поместена статията „Жива вода цери вярващите в Малката Света гора”. В резултат на предизвикания обществен интерес се заснема филм за нашата Малка Света гора, който ще се излъчи по БНТ- 2 в навечерието на Великден. 

 

В града има Туристически информационен център и Посетителски информационен център. Какви роли играят те и какви функции изпълняват?

 Изградени са по един и същи проект, който е финансиран от Държавен фонд „Земеделие”. Имат за цел да привлекат туристи и посетители от местен и национален мащаб. Друга цел е да се развият всички видове природни дадености в региона. 

Туристически информационен център разполага с изложбена зала с рекламни материали, брошури, туристически карти, които имат за цел да дадат по-ясна информация на туристите за всички природни забележителности в Малката Света гора на Балканите. В залата има и компютърни конфигурации, които дават възможност на посетителите да се запознаят със специално създадените филми по програмата на проекта. Развитието на културния туризъм- трета цел.

Посетителски информационен център има за цел да възобнови интереса на всички посетители и туристи към позабравените български народни традиции, бит, фолклор, занаяти и местна кухня. Затова центърът разполага със специално създадено помещение за местна кухня, където посетителите с помощта на местните жители могат да приготвят множество традиционни местни гозби, характерни за региона. Също така в  центъра има и музейна експозиция, която включва множество предмети, носии, старинни уреди за домакинството и бита, както и уникални предмети, характерни само за Драгоманския край. В конферентната зала на центъра посетителите могат да използват посетителските станции, които дават информация за културно-историческото наследство, заснети  в 4 филма на 4 езика пред лятото на 2015 година. Целта на поклонническия туризъм в община Драгоман е да представи по забележителен начин богатото духовно наследство на региона ни. Приоритет на Туристическия информационен център е именно провеждането на екскурзии за малки и големи групи от всякакви възрасти, да се запознаят с всички свети места, църкви и оброчища в Малката Света гора на Балканите. Част от приоритетните дейности на развитие на Туристически информационен център и Посетителски информационен център са създаване и подобряване на условията за достъп до места с потенциал за развитие на туризъма, опазване и поддържане на земните площи, създаване на календар за ежегодно провеждане на множество мероприятия, които да бъдат публично представени, разработване на трансгранични туристически програми с партньори от Р. Сърбия.

Има ли какво още да се направи, за да бъде още по-развит туризма в община Драгоман?

Трябва активно съдействие на туристическите агенции и туроператори. Има какво да се желае още във всички видове туризъм.

Какво е Вашето послание към жителите на общината?  

Жителите на общината трябва да се гордеят с това, което имат, да го познават и да са най-активните и добри посланици на нашата история, култура и природни дадености. Родителите трябва да показват най-красивото от живописния регион, в който живеем на децата си и да им предават нашите богати традиции.

 

 Материалът е изготвен от Александра Александрова, ученичка в 9 клас, в СУ „Христо Ботев”, град Драгоман, за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria,  ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛ, Samsonite.

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  Българската национална телевизия

Медийни партньориBULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgOhttp://www.obekti.bg/bekti.bgИА Кросс