За културния календар и туризма в Гара Бов, разказва д-р. инж. Методи Младенов - Председател на Народно читалище „Светлина-1896“ Гара Бов, в интервю пред Валерия Петкова

2433 преглеждания

За развитието на туризма и предстоящите културни събития в Гара Бов разказва Методи Младенов - Председател на Народно читалище „Светлина-1896“ Гара Бов, в интервю на Валерия Петкова.

Главен асистент д-р инж. Методи Кирилов Младенов завършва Химикотехнологичен и металургичен университет (ХТМУ) – град София. Работил е като „химик” в секция „Аналитична химия” на Института по обща и неорганична химия към Българската академия на науките, хоноруван преподавател в катедра „Неорганични и електрохимични производства” на ХТМУ , „асистент” към катедра „Инженерна екология” към същия университет, а от 2013 г. е „главен асистент”. Председател на Народно читалище „Светлина-1896”, село Гара Бов.

Всяка година в село Бов се провеждат празници. Бихте ли ни разказали повече за тях?

Празниците на селището ни, озаглавени „Празници на Бов”, са 8-дневни и са изпълнени с разнообразни инициативи и мероприятия-културни, спортни, социални, литературни и др. Те винаги се провеждат в дните между двете недели на християнските празници Сретение Господне (Спасовден) и Света Троица (Петдесетница). През 2017 г. те ще бъдат проведени за 12-и пореден път в дните между 28 май и 4 юни.

Какво ще включва програмата тази година?

Включени са много инициативи от различен характер. През изминалите години са се утвърдили някои мероприятия, които изключително се харесват на хората и затова са включени отново в празниците. Такива са например денят „Бъдещето управлява Бов”, в който ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” заемат местата на ръководните длъжности в селото ни - кмет, директор на училището, ръководител движение на жп гарата и т.н. Организира се и кулинарна изложба, в която местни майстори представят приготвените от тях ястия, печива, сладкиши. Друг пример е Вечерният концерт спектакъл, в който участват любителски състави и формации към НЧ „Светлина-1896” и гостуващи професионални изпълнители. Интересен е и националният фотографски конкурс за любители фотографи-единствен по рода си в България във формата, в която се провежда. Не трябва да забравяме и спортните инициативи-шахматен турнир и състезание по колоездене.

Всички тези мероприятия са познати на хората, но тази година ще има и нови. Предстои да бъде извършен туристически поход до Данговата (Вазовата) къща, където ще бъде изнесена беседа, свързана с пребиваването на поета Иван Вазов в Бов. По идея на Гина Видинова, дългогодишен председател на читалището, ще бъде отбелязана годишнината от раждането на Васил Левски. Има предложения за възстановяване на певческата група и за реставрация на някои обекти в селището, които обаче предстои да бъдат изяснени.

Празниците ли са най-впечатляващото събитие в културния календар или има и  други?

Ние не можем да направим такова разграничение и да сложим сравнителната частица „най” на нито едно от събитията, които организираме. Няма как. Всяко едно е впечатляващо по свой начин и за определена група хора.

Как оценявате възможностите за развитието на туризма в Бов?

В Бов има уникално съчетаване на географски характеристики и природа и заедно с това селището притежава голям потенциал за развитие на туризъм от всякакъв тип- велотуризъм, скално катерене, делтапланеризъм и др.

Голяма пречка за развитието на туризма тук обаче е лошата инфраструктура и липсата на достатъчна леглова база за посрещане на посетителите. Друг проблем е високият туристически данък, който според местните предприемачи не само от Бов, но и от селата от Свогенска община, е един от най-високите в страната. Това не ги стимулира по никакъв начин да развиват туризъм.

Кои са значимите туристически обекти?

Всеки туристически обект е посещаван от туристи с различни интереси. Например Вазовата екопътека и пътеката „Под камико” са посещавани предимно от туристи, търсещи почивка и откъсване от големия град. Вазовата къща и автентичните къщи от XVIII и XIX век, които все още се срещат в различните махали на Бов, са посещавани предимно от хора с интерес към историческото миналото, етнографските особености на района и българската архитектура през Възраждането. Интерес представляват и оброчните каменни кръстове, разпръснати из селището. Екоферма  „Чемерник” е посещавана от хора, желаещи да се запознаят с автентичния бит и да прекарат времето си сред природата.

В селото е изграден Туристически център. Какви възможности предоставя той?

Центърът предоставя възможност за наемане на туристически водач по определените маршрути и изнасяне на кратка беседа за запознаването с културно-историческите и природните забележителности.   

Води ли се подходяща информационна и рекламна политика за популяризиране на туристическите обекти?

Дотолкова доколкото изобщо може да се прави реклама на толкова широк обхват от обекти, считам, че това, което в читалището правим е стъпка към популяризиране на Бов като туристическа дестинация. Например текущо поставяме информация за новостите и обновяванията по маршрутите или някои от останалите туристически обекти в сайта на Бов и фейсбук страницата ни.  Знаете, че вече имаме изработени и отпечатани две рекламни брошури, едната с подробна информация за туристическите маршрути, а другата с информация за останалите туристически обекти. И двете брошури съдържат и карти на селището с нанесено местоположение на всички туристически и културни обекти върху тях.  През 2013г. в списание „Обекти” беше публикувана моя статия за туристическа пътека „Под камико”. Доколкото ми е известно няколко туристически компании са включили като предлагане в своите брошури посещение на пътеката „Под камико” и Вазовата екопътека. Така че работим и в тази посока.

Каква е ролята на местното население и власти за опазване на културното наследство?

Ролята на местното население и власти за опазване на културното наследство е несъмнено огромна дори бих казал решаваща. Върху всички нас, жителите на Бов, пада отговорността да пожелаем да запазим съществуващите обекти, а институциите са тези, които трябва да подпомогнат това да стане възможно.

 

Материалът е изготвен от Валерия Петкова, ученичка в 11 клас, в ПГ „Велизар Пеев“ град Своге, за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

 

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria,  ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsonite.

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  Българската национална телевизия

Медийни партньориBULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgOhttp://www.obekti.bg/bekti.bgИА Кросс