На днешния ден: Роден е Димитър Бербатов

873 преглеждания

Избиран е за най-добър футболист на България седем пъти

На 30 януари 1981 г. в Благоевград е роден легендарния български футболист Димитър Бербатов. Футболната му кариера започва в родния „Пирин“, след което преминава в ЦСКА. От там, през 2001 г. прави успешен трансфер в германския Байер Леверхузен, където става водещ голмайстор на отбора и играе финал в Шампионската лига срещу Реал Мадрид.

Футболните му качества са забелязани в Англия и през 2006 г. е закупен от лондонския клуб Тотнъм, където играе два сезона и печели Купата на Лигата. През 2008 г. е привлечен в легендарния състав на Манчестър Юнайтед с рекорден за Висшата лига трансфер.

Още същия сезон 2008/2009 печели шампионската титла на Англия в тима, воден от Сър Алекс Фергюсън, в който играят още Кристияно Роналдо, Раян Гигс, Пол Скоулс, Уейн Руни, Патрис Евра, Рио Фердинанд и др. В дебютния си сезон за Юнайтед, вкарва хетрик на „вечния враг“ Ливърпул, с което печели завинаги сърцата на феновете. Играе втория си финал в Шампионската лига, загубен от Барселона на Гуардиола и Меси.

С екипа на Манчестър Юнайтед печели Световното клубно първенство по футбол, два пъти става шампион на Англия, печели за втори път Купата на лигата и два пъти трофея Комюнити шийлд. През 2011 г. става голмайстор на английското първенство с 20 гола през сезона. Два пъти е избиран в идеалния отбор на първенството.

Изравнява рекорда на Алън Ширър за пет вкарани гола в един мач, като ги отбелязва срещу Блекбърн. В Юнайтед отбелязва 56 гола за 149 мача. Общо за престоя си в Англия в отборите на Тотнъм, Манчестър Юнайтед и Фулъм, Бербатов вкарва над 100 гола и е един от най-успешните футболисти по този показател.

През 2013 г. прави трансфер във френския Монако и много успешен първи сезон, в който е избран за играч на сезона на клуба. Вкарва фамозни голове и помага на отбора си да достигне до полуфинал на Шампионската лига.

Футболната си кариера, Бербатов завършва в гръцкия ПАОК, където играе два сезона. През 2017 г. прави екзотичен трансфер в Индийската суперлига и играе няколко мача за местния Керала Бластърс.

В националния отбор на България, Димитър Бербатов изиграва 78 мача и отбелязва 48 гола, с което изравнява рекорда на Христо Бонев за най-много голове с националната фланелка. Дълго време е капитан на отбора, като през 2004 г. играе на финалите на Европейското първенство по футбол в Португалия. Това е последното участие на българския национален отбор на такъв форум.

Бербатов е избиран за най-добър футболист на България за рекордните седем пъти. В богатата си футболна кариера изиграва 660 мача на клубно ниво и отбелязва 273 гола. Играе с едни от най-големите футболисти на своето време и след Христо Стоичков, е най-популярния български футболист в международен план.

На 14 юни 2017 г. провежда благотворителен мач в София между отборите на United Stars на Димитър Бербатов и All Stars на Луиш Фиго. В него участие взимат футболни легенди като Пол Скоулс, Гари Невил, Райън Гигс, Патрис Евра, Неманя Видич, Роби Кийн, Мичел Салгадо, Давид Трезеге, Предраг Миятович, Робер Пирес, Йенс Леман и други.

На 10 ноември 2018 г. Димитър Бербатов представя своята първа автобиография – „По моя начин“.

Извън футбола, Димитър Бербатов е основател на фондация, която носи неговото име и подпомага талантливи български деца с постижения в различни области. През последните години, той е един от водачите на опозицията срещу настоящото ръководство на Българския футболен съюз и кандидат за президент на футболната организация.