На днешния ден: Роден е тенорът Енрико Карузо

1014 преглеждания

Един от най-записваните музиканти на своето време

На 26 февруари 1873  г. в Неапол се ражда един от най-великите тенори в историята на световната опера – Енрико Карузо. Започва да се изявява на оперната сцена в родния си град на 22 години. Гастролира в операта в Санкт Петербург, а през 1900 г. прави своя дебют на сцената на Ла Скала. Следват гастроли в Лондон и 17 години изяви на сцената на Метрополитен опера в Ню Йорк.

Там той разгръща в пълна степен своя талант и получава световна популярност заради мощния си глас и огромен диапазон. Карузо е един от първите оперни изпълнители и музиканти, които разбират силата на новата технология на звукозаписа. Той се превръща в един от най-записваните музиканти на своето време, като за една плоча получава сериозната тогава сума от 50 долара.

Енрико Карузо си отива от този свят твърде млад – само на 48 г. Той умира от плеврит в родния си град на втори август 1921 г. Неговото наследство в музиката и оперното изкуство остават огромни и той продължава да е вдъхновение и еталон за редица оперни звезди и до днес.  

Енрико Карузо

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук