На днешния ден: Роден е Златан Ибрахимович

1062 преглеждания

Легендата на съвременния футбол започва своята спортна кариера в шведския Малмьо

На 03 октомври 1981 г. в едно от предградията на Малмьо, Швеция се ражда легендата на съвременния футбол Златан Ибрахимович. Великият швед с бошняшки и хърватски корени започва своята спортна кариера в местния Малмьо, където изиграва 46 мача и отбелязва 17 гола. Младият талант е забелязан от скаутите на Аякс и през 2001 г. е закупен от нидерландския гранд за сума от близо 8 млн. евро. 20 годишният нападател бързо впечатлява с изявите си, като за престоя си в Аякс печели титлата на Нидерландия и дебютира в Шампионската лига на Европа. За Аякс, той ще изиграе 110 мача и ще отбележи 48 гола, преди да бъде закупен от пореден европейски гранд – италианския Ювентус.

Златан Ибраимович

Сделката надхвърля 19 млн. евро, като в рамките на два сезона Ибримович се утвърждава като водещ реализатор на клуба. С отбора печели шампионската титла на Италия два пъти, изиграва 92 мача и отбелязва 26 гола. Поради скандала „Калчомания“, който води до извеждането на Ювентус от серия А на италианското първенство, Ибрахимович решава да напусне клуба и е продаден за почти 25 млн. евро на друг италиански гранд – Интер. В Интер, Златан Ибрахимович разгръща в пълна степен невероятния си талант, като благодарение на него клуба печели три шампионски титли и две суперкупи на Италия. Той става голмайстор на сезон 2008-9 с отбелязани 25 гола. В рамките на престоя си в Интер той изиграва 117 мача и отбелязва 66 гола.

Шеметната кариера на снажният швед продължава в Барселона, в която преминава през 2009 г. срещу трансферна сума от 46 млн. евро и преминаването на оценения за 26 млн. евро Самуел Ето’о в Интер. В клуба, обаче не успява да се разбере с новия треньор Хосеп Гуардиола и само след един сезон в испанския гранд, напуска. Независимо от това, за Барселона, Ибрахимович изиграва 46 мача и отбелязва 22 гола. Новата спирка за нападателя го отвежда отново в Италия и то в основния съперник на любимия му Интер – Милан.

Макар и под наем през първия сезон в Милан, той има основна заслуга за спечелената шампионска титла, което довежда до закупуването му от росонерите. За тях той изиграва още един сезон, когато поради финансови проблеми в клуба е извършен поредния трансфер – този път във френския шампион ПСЖ. За Милан, в този период Ибрахимович изиграва 85 мача и отбелязва 56 гола.

За ПСЖ, Златан Ибрахимович играе четири сезона, като печели всичко във Франция. Вече придобил легендарен статут, той изиграва за парижкия клуб 180 мача и отбелязва 156 гола. През 2016 г. е привлечен от Манчестер Юнайтед като свободен агент и общо за престоя си в клуба изиграва 59 мача и отбелязва 29 гола.

Футболното приключение на известния със своите красиви отигравания и огромно самочувствие швед с балкански корени продължава в САЩ, където е привлечен в отбора на ЛА Галакси, кадето прекарва два сезона и за 58 мача отбелязва 53 гола. През 2019 г., 38 годишния Ибрахимович се завръща в Европа и изиграва още четири сезона в Милан, преди да сложи край на невероятната си футболна кариера. През този си престой в клуба, той изиграва 78 мача и отбелязва 37 гола.

Ибрахимович е национал на Швеция, като прави своя дебют през 2001 г. За националния отбор на страната си изиграва 126 мача и отбелязва 62 гола. Общо в изумителната си кариера за клубните и националния отбор изиграва 988 мача и отбелязва 572 гола. Има над 30 спечелени купи и титли от всички първенства, в които играе, като е един от най-добрите футболисти за своето време. Той никога не успява да вземе шампионската лига и в ерата на Меси и Роналдо, да спечели Златната топка.

Златан Ибраимович

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук