На днешния ден: Създаден е футболен клуб Барселона

1125 преглеждания

Това е един от най-успешните клубове не само в Испания, но и в целия свят

На 29 ноември 1899 г. в Барселона, провинция Каталуния е създаден едноименния футболен клуб – Барселона. За 124 години от създаването му, той се утвърждава като един от най-успешните и популярни клубове не само в Испания, но и в целия свят. 

b

ФК Барселона има във своята витрина 27 шампионски титли на Испания, 31 купи на краля, 14 пъти печели суперкупата на Испания и още много други успехи на местно ниво. В международен план, Барселона печели пет пъти Шампионската лига, с което се нарежда сред най-титулуваните отбори на Стария континент. Четири пъти е носител на вече несъществуващата Купа на националните купи, три пъти на Купата на УЕФА, пет пъти на Европейската супер купа и три пъти  е победител в Световното клубно първенство.

С клуба са свързани имената на легенди във футбола като Ласло Кубала, Кройф, Марадона, Линекер, Гуардиола, Стоичков, Куман, Бакеро, Лаудруп, Шустер, Хаджи, Ромарио, Роналдо, Роналдиньо, Ривалдо, Пике, Бускетс, Шави, Иниеста, Ето О, Ибрахимович, Анри и много други.

Разбира се, най-голямата перла сред футболистите обличали цветовете на Барселона е аржентинската легенда и най-награждаван футболист в историята на футбола, рекордьор по Златни топки – Лионел Меси. 

б

Най-успешните периоди в историята на клуба са свързани с треньорите Йохан Кройф и създадения от него Дрийм Тийм, в който значима роля има и българската звезда Христо Стоичков. Отборът на Кройф печели четири поредни шампионски титли на Испания, печели Купата на национални купи и за първи път в историята на клуба Шампионската лига в сезон 1991/2 година.

Вторият още по-успешен период е, когато на треньорския пост в Барселона застава футболистът от златното поколение на Кройф – Хосеп Гуардиола. Неговият отбор, воден от Меси и с Шави и Иниеста в състава си, печели два пъти Шампионската лига, прави исторически требъл с Шампионска титла и Купата на Краля в Испания и Шампионската лига. В добавка, клубът е единственият, които печели всички шест купи, в официалните турнири, в които участва.

Понастоящем отборът се води от друга легенда от ерата Гуардиола – Шави и е актуален шампион на Испания. Барселона играе своите домакински мачове на стадиона Камп Ноу с капацитет от близо 100 000 души.

С екипа на Барселона, българинът Христо Стоичков печели най-значимото индивидуално футболно отличие – Златната топка, веднъж е класиран на второ място в надпреварата – Сребърна топка и веднъж печели Златната обувка за голмайстор на Европа. 

х

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук