Росица Иванова: “Един изцяло саниран блок подобрява не само жилищната среда на живущите в него, но в дългосрочен план води до икономии, до подобряване качеството на живот.“

1583 преглеждания

В третата част на интервюто с г-жа Росица Иванова, областен управител на Софийска област, представяме резултатите от националната програма за саниране и въпроси, мнението ѝ за трансграничното сътрудничеството в рамките на Еврорегион Нишава и перспективите за постигане на по-добро качество на живот и икономическо развитие на общините на запад от София, които предоставят. Последната част от интервюто с г-жа Иванова, с анализа й за изминалата 2016 г. и очакванията за 2017 г. за областта, ще публикуваме във вторник 24 януари.

 

Националната програма за саниране се радваше на засилен интерес през 2016-та в цялата страна, а работата по нея вървеше изключително активно. Какви са наблюденията Ви за темповете и качеството на нейното изпълнение в рамките на Софийска област? Какви са настроенията на хората в общините?

Като че ли колкото повече санирани блокове виждат, толкова по-голям интерес и активност проявяват хората към Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (НПЕЕМЖС). И това е логично. Един изцяло саниран блок подобрява не само жилищната среда на живущите в него, но в дългосрочен план води до икономии, до подобряване качеството на живот. Освен това новите фасади озаряват целия район, в който се намира многофамилната сграда – самата градска среда става по-приятна. Хората осъзнаха, че предпочитат кварталите им да придобият този европейски, модерен облик. Разбраха и че с малко търпение могат само да спечелят, защото програмата е 100% финансирана от държавата към момента и ще продължи така до края на тази 2017 година. Ще споделя с вас, че откриването на строителните дейности при повечето многофамилни сгради се превръщаше в празник за собствениците на жилища, които ни посрещаха по стара българска традиция – с питка, мед и сол, за да благодарят и да пожелаят успех на строителите. Тези жестове говорят много, хората осъзнават, че е крайно време за промяна, за осъвременяване. А личното ми присъствие като Областен управител при откриването на строителни площадки и при приемането на вече готовите обекти, бе освен мое законово задължение, и действие с което исках да покажа на всички, работещи по проектите, че носят голяма отговорност – не само пред хората, но и пред държавата, която контролира стриктно качеството на работата, и която иска Програмата за саниране да донесе само ползи на гражданите, без негативи и неприятни емоции.

Как бихте оценили работата на областната и общинските администрации във връзка с реализацията на програмата в региона?

По отношение на качеството на работата за мен тя бе на едно доста високо ниво. Трябва да поздравя екипите на общинските администрации и експертите от Областната администрация, които хвърлиха огромни усилия да придвижват обемната документация бързо, тя да бъде безупречно подготвена и в рамките на установените срокове, за да може в Софийска област да има колкото се може повече санирани сгради. От там и фирмите-изпълнители на различните дейности също подходиха отговорно и с желание да се справят добре, работиха качествено и бързо, въпреки понякога недобрите метеорологични условия.

Какви са конкретните резултати за областта и общините на запад от София към настоящия момент?

През 2016 г. в Софийска област е завършено санирането на общо 15 многофамилни жилищни сгради, като първият готов блок беше в община Златица. Сключените договори за целево финансиране са 61, а 18 блока в областта се санират към момента. Общо 198 са регистрираните сдружения на собственици в 18 общини от Софийска област. Що се касае до региона на запад от София, там цифрите са следните: в Божурище има сключен 1 договор за целево финансиране, при 2 регистрирани сдружения на собственици; в Годеч са започнали строителните работи по 1 блок, а регистрираните сдружения на собствениците са общо 9 за общината; 3 са подадените искания за целево финансиране в Драгоман, а 4 в Костинброд, където регистрираните сдружения на собственици са общо 6. В Своге има 10 регистрирани сдружения на собственици, 4 сключени договора за финансиране, като към момента строително-монтажните работи в 3 сгради се изпълняват, а 3 блока вече са санирани. В Сливница регистрираните сдружения на собственици са 19, а исканията за целево финансиране са общо 18, като има 4 сключени договори и блоковете се санират към момента.  

Всичко това говори за големия интерес към програмата и аз се надявам тя да бъде продължена и през следващите години, защото е без аналог по отношение на държавната политика – за пръв път от десетилетия се отпускат средства, които отиват директно при гражданите и ползите от тях се усещат веднага.

През 2016-та бяхте домакин на работна среща на Еврорегион Нишава, в който влизат общините на запад от София и граничните общини на Република Сърбия. Какво според Вас е необходимо да се промени или направи, за да може трансграничното сътрудничество да носи повече ползи за жителите в тези райони?

Еврорегион Нишава е създаден с цел разработване и реализиране на проекти по Програмата за Трансгранично сътрудничество България-Сърбия и включва българските общини Сливница, Божурище, Драгоман, Костинброд, Годеч, Своге и сръбските Пирот, Бабушница, Бела паланка и Димитровград. За десетте години от неговото съществуване обаче, общините не успяха да намерят правилната формула на сътрудничество и да реализират проектите, които имаха възможност, заедно със сръбските им партньори. Въпреки всичко, на работната среща през месец октомври, всички единодушно решиха, че ще запазят Еврорегиона и неговото „съживяване“, ще вложат усилия в разработването на проекти, полезни за пограничните райони на България и Сърбия. Бях впечатлена, че за пореден път кметовете на запад от София показаха желание за работа и дори взеха решение в Драгоман, като логистично най-удобната точка, да заработи оперативен екип от експерти от всички членуващи общини, който да търси възможности и да разработва проекти за кандидатстване в рамките на ТГС. Областната администрация ще продължи да подпомага и да следи процеса на работа на екипа. Като Областен управител, за мен ще бъде изключително удоволствие да видя проект, който партньорите в Еврорегион Нишава да успеят да реализират в полза на общините си и техните жители, и затова ще съдействам с всичко, което е в правомощията и възможностите ми.

 

Десислава Василева