На днешния ден: Родена е оперната прима Райна Кабаиванска

2396 преглеждания

Бележи грандиозни успехи в изявите си на световните музикални сцени

На 15 декември 1934 г., в град Бургас е родена Райна Кабаиванска. Тя е един от най-значимите сопранови гласове в историята на оперната музика през 20 век. Тя учи пиано и започва да пее още като ученичка През 1957 г. завършва оперно пеене и пиано в Държавната консерватория „Панчо Владигеров“. След дипломирането кандидатства за стипендия за специализация и през 1958 г. заминава за Италия, където учи музика в лицея „Виоти“ във Варчели.

На 4 април 1959 г. дебютира в Реджо нел'Емилия с ролята на Жоржета в „Мантията“ на Джакомо Пучини. От 1961 г. е солистка в „Ла Скала“ в Милано и в Софийската опера. Само за няколко години тя се налага на италианската сцена и получава постоянно място в „Ла Скала“.

Бележи грандиозни успехи в изявите си на световните музикални сцени, които ѝ донасят световна слава. Пее в Метрополитън опера, Виенската опера, Арена ди Верона, московския Болшой театър, лондонския Ковънт Гардън, Карнеги хол. Партнира си с най-великите оперни изпълнители, музиканти и диригенти на своето време.

Носител е на огромен брой международни и български награди и признания за своя талант. След като приключва активната си певческа кариера се отдава на преподавателска дейност в Италия, където създава музикална академия и ежегодно прави майсторски класове в България. Нейни възпитаници гастролират успешно в опери в целия свят.

Тя е филантроп и основател на фонд „Райна Кабаиванска“. С него открива и предоставя стипендии на млади български таланти. Райна Кабаиванска е познато и уважавано име в културните среди в цял свят. Нейният огромен талант, артистичност, финес, добротворчество и отзивчивост я превръщат в модел за поведение, вдъхновение и мотивация за успех.

1

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук