Днес е последният ден, в който е позволено да се яде месо и животинска храна. Богородични заговезни е денят преди началото на поста в чест на Света Богородица, който започва на 1 август.
В следващите 14 дни Църквата се подготвя с молитви за посрещането на големите християнски празници Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, които са на 6 и 15 август. В първия ден на постите в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.
По време на поста се избягват богатите трапези, вкусните и сладки храни. Богородичният пост е по-лек от Великия, но по-строг от Петровия и Рождественския пост.
Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък, когато е желателно да се ядат само сурови плодове и храни. Вторник и четвъртък са дните на варени, без олио гозби. Събота и неделя са разрешени храните с растителна мазнина, както и виното.
EspressoNews