Трети март във Враца

1342 преглеждания

Репортаж на Виктория Цветкова, ученичка в ПЕГ „Йоан Екзарх”, гр. Враца


И днес йощ Балканът, щом буря зафаща

спомня тоз ден бурен, шуми и препраща

славата му дивна като някой ек

от урва на урва и от век на век!

Вазовите слова, актуални и в наши дни, се усетиха и в днешния ден във Враца, където отбелязването на Националния празник превърна града в дом на бурята от емоции. Градът, който е като Балкана - древен и млад, дал вечен покой и безсмъртие на един от най-великите български поети и революционери - Ботев, който е предал не само тялото, но и душата си на Балкана, в чиито ширини живее и до днес. По неговия път път вървяха не един, не двама - герои, спасители, носещи свободата и не само даряващи я, но вярващи в нея, пазещи я в сърцата си.

Местните вярват, че в датата 03.03.1878 има нещо сакрално - събрани цифрите достигат свещеното „3”, символ на това, че България е свята, българите са получили своето „парче” от Рая, а българщината е свято чувство. Любов, вяра и надежда светят в сърцата на жителите на един град като Балкана - Враца.

По традиция врачани и днес се събраха, за да отдадат своята почит към загиналите в името на най-висшата ценност - свободата и за да отпразнуват откъсването от оковите и робския живот. Празникът започна с шествие, в което 25-метровият трибагреник бе понесен към сърцето на града от ученици, изявени както в академични, така и спортни надпревари. На площад „Ботев” се събраха хиляди врачани, за да отпразнуват Освобождението, за да възпеят героите от „Епопея на забравените”, защото те не ще умрат, докато живеят във всяка частица от нас, българите.

Тържеството бе открито с химна на Република България, последван от рецитиране на Ивайла Каменова, ученичка от първи клас на СУ „Христо Ботев”. Кметът, Калин Каменов, изнесе своята реч, сред която словата „Няма сила, която да ни разруши, щом вярваме в България” и „Ний не сме сами, защото любовта в България ще ни съхрани” бяха повод за сълзи в очите на врачани „Да живее България!”. Последва поднасяне на венци за почит на героите, отдали се на освободителната борба. Включиха се политически партии, училища от областта, университети, Регионалната библиотека „Христо Ботев”, Регионалият исторически музей и др.

В празника участваха военни от поделението в града, митрополит Григорий и средношколски хор. А малката Анна-Мария сподели, че България е „вкъщи, при мама, тате и кака”. Завършекът бе концерт на Радостина Димова и Румен Иванов от дует „Пирин”. На площада се изви и голямото хоро с развявани от вятъра трикольори, като всичко това даде възможност на жителите на града да споделят насъбраните емоции с една от най-красивите български традиции.

Тъжно щеш, майко, да гледаш

 на туй хоро весело...

И две щат сълзи да капнат

на стари гърди и млади.

Материалът е изготвен от Виктория Цветкова, ученичка в ПЕГ „Йоан Екзарх”, гр. Враца, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин