На днешния ден: Отбелязваме Международния ден за борба с рака при децата

861 преглеждания

Създаден е по инициатива на глобалната мрежа Childhood Cancer International

На 15 февруари, от 2002 г. насам се отбелязва Международния ден за борба с рака при децата. Той е създаден по инициатива на глобалната мрежа Childhood Cancer International. Тя включва над 180 организации на родители и асоциации на преживели онкологично заболяване в детска възраст от над 90 страни в целия свят.

Международният ден за борба с рака при децата е глобална съвместна кампания за повишаване на осведомеността за тази болест и за подкрепа за деца и юноши с рак, оцелелите и техните семейства. Денят подчертава необходимостта от по-справедлив достъп до лечение и грижи за всички деца с рак, навсякъде по света.

От организацията вярват и прокламират, че всяко дете и юноша  с рак заслужава възможно най-добрите медицински и психосоциални грижи, независимо от страната на произход, расата, финансовото състояние или социалната класа. Целта е смъртните случаи на рак в детска възраст да могат да бъдат избегнати с навременна и точна диагноза, наличие и достъп до качествени основни лекарства, както и подходящо лечение и грижи.

Всяка година повече от 400 000 деца и юноши под 20 години биват диагностицирани с рак. Голямата цел при борбата с рака в детска възраст е да се премахнат повечето болки и страдания на децата, борещи се с болестта, и да се постигне най-малко 60% преживялото до 2030 г. Това би спасило още един милион животи през следващото десетилетие.

1

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук