На днешния ден: Отбелязваме Световния ден на туризма

1145 преглеждания

Мотото на 2023 г. е: „Инвестиции в устойчиво бъдеще“

През 1980 г., датата 27 септември е определена от ООН за Световен ден на туризма. Денят е избран, защото на тази дата се подписва устава на Световната организация по туризъм към ООН. Идеята да има такъв ден е породена от значимата роля, която туризма има за развитието на икономиките, за културния обмен, създаването на връзки и отношения, които пораждат мир и просперитет.

Всяка година, по повод Деня, се избират специални акценти, на които е посветено неговото отбелязване. През 2023 г. основната тема на честванията е туризма и зелените инвестиции. Мотото е „Инвестиции в устойчиво бъдеще“, като домакин на проявите, по повод Световния ден на туризма е столицата на Саудитска Арабия – Риад.

Там ще се проведе сесия на Световната организация по туризъм и ще бъде представена Глобална рамка за инвестиции в туризма. Като най-значими се открояват въпросите за развитието на щадяща природата инфраструктура, инвестиции в образованието и уменията на хората, зелена трансформация, развитие на технологиите и предприемачеството.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук