На днешния ден: Роден е актьорът Хиндо Касимов

453 преглеждания

Той е сред участниците в популярната постановка „Криворазбраната цивилизация“ на БНТ

На 11 октомври 1934 г., в Бургас, в космополитното семейство на Махарем и Мрайка Касимови, се ражда популярния комедиен актьор от близкото минало Хиндо Касимов. Артистичния талант наследява от майка си, като завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ (НАТФИЗ Кръстьо Сарафов), при проф. Стефан Сърчаджиев. Работил е в театрите във Велико Търново и Варна. В трупата на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ е от 1960 година, до кончината си през 1986 г.

Касимов

Хиндо Касимов е сред участниците в популярната постановка „Криворазбраната цивилизация“ на БНТ по пиесата на Добри Войников. Има участия в телевизията, естрада и радиото, където се ражда прекрасния им дует с Васил Попов, с когото си партнират повече от две десетилетия. Хиндо Касимов е носител на държавни отличия.

Първата роля на Хиндо Касимов в Сатиричния театър е Пожарникар в „Дървеница“ от Маяковски, реж. Боян Дановски. Последната – Михал Цариградски в „Одисей пътува за Итака“ от Константин Илиев, реж. Иван Добчев. Има запомнящо се участие в спектаклите „Михал Мишкоед“ от С. Доброплодни, „Старчето и стрелата“ от Н. Русев, „Кавказкият тебеширен кръг“ от Б. Брехт, „Женитба“ от Гогол, „Индианци“ от А. Копит, „Януари“ от Й. Радичков, „Рейс“ от Ст. Стратиев, „Господин Балкански“ от Г. Данаилов и др.

Касимов

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук