На днешния ден: Умира английския писател-хуморист – П. Г. Удхаус

368 преглеждания

Вижте някои от емблематичните му цитати

На 14-и февруари 1975 г., от този свят, на 93 годишна възраст си отива Сър Пелам Гренвил Удхаус. Британски писател, поет и драматург, известен с поредицата си романи за английския аристократ Бъртрам Устър и неговия изключително изобретателен иконом Джийвс.

Удхаус е роден на 15 октомври 1881 г. в Англия. Като младеж учи в колежа Дълуич. Той е изключително успешен студент, като започва да редактира училищното списание, да пее и да играе главни роли в музикални и театрални постановки. Започва да пише професионално през 1902 г., когато е банков служител.

Удхаус

Става журналист в The Globe, работейки върху колона за комикси. Разширява писателско-журналистическата си работа, като създава материали и разкази и за други печатни издания. Пише разкази за ученически списания, публикува пиеси и романи.

През 1909 г. Удхаус  успява да продаде два свои разказа за Космополитен и Колиър и печели 500 долара. Успехът го кара да напусне The Globe и да продължи работата си за американски издания.

През 1915 г.,  „The Saturday Evening Post издава „Нещо ново“, което го прави търсен и популярен автор. През 1930 г., той за кратко работи като сценарист в Холивуд, за което твърди, че е „свръхплатен“. По това време много от неговите романи се издават и като серии в списания.

През 1934 г. писателят се премества да живее във Франция, за да избегне двойното данъчно облагане върху доходи си от данъчните служби във Великобритания и САЩ. Не обръща внимание на започналата Втора световна война и остава във Франция, където е арестуван от нацистките окупатори и въдворен в лагер в Долна Силезия.

След завръщането си в Англия е обвиняван в сътрудничество с нацистите и дори в предателство. Критиките принуждават Удхаус и съпругата му да се преместят в Ню Йорк, където Удхаус става американски гражданин през 1955 г. Удхаус никога не се завръща в родината си и прекарват остатъка от живота си в Ремсенбърг, Лонг Айлънд.

П. Г. Удхаус, цитати:

„Мога да ти кажа, Джийвс, че по-доблестни мъже от теб са понасяли далеч по-лоши неща от банджото. Имаш ли представа, че един българин, Илия Господинов, веднъж свирил на гайда двадесет и четири часа без прекъсване? И да не мислиш, че прислужникът на Господинов го напуснал? Там, в България, хората са с по-яка закалка. Убеден съм, че той е останал зад младия си господар от началото до края и не се съмнявам, че час по час го е подкрепял с лед и други възстановителни средства. Тъй че, бъди българин, Джийвс.“

„Има едно единствено средство за борба с белите коси. Било е измислено от французите. Казва се гилотина.“

„Бракът не е процес на удължаване живота на любовта. Той само я мумифицира."

„Винаги съветвам хората никога да не дават съвети.“

„Няма по-сигурна основа за добро приятелство от еднакъв вкус за литература.“

„Изглеждаше, че чувам гласа на любовта, но номерът беше грешен.“

„Всичко забавно в живота е неморално, нелегално или те прави дебел.“

„Човек не се смее много, когато е сам.“

„Това е животът – постоянна поредица от неразбирателства и прибързани действия.“

„Бил, ще ти открия една истина за родния ти дом. През лятото реката е в дъното на градината, а през зимата градината е на дъното на реката.“

„В разговорите съм като играчка с часовников механизъм – трябва да бъда нагласен първо.“

„Никога не съм завиждал на друг писател. Такъв ненаситен читател съм, че винаги съм благодарен, когато си намеря нещо хубаво да чета.“

„Най-ужасната работа в писането е, че никога не можеш да си сигурен дали написаното си струва.“

„Привлекателността на лова като спорт зависи изцяло, от това, от коя страна на пушката се намираш.“

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук