Рецепта на седмицата: Меденки с канела и джинджифил

508 преглеждания

Ароматни изкушения за коледната трапеза

Меденките са класическо коледно изкушение, което не само ухае чудесно, но и добавя празничен дух на всяка трапеза. Тази рецепта за меденки с канела и джинджифил е идеална за всички, които обичат аромата на подправките и меда. Те са меки и ароматни, перфектни за декориране или за хапване със семейството и приятелите. Те могат да се запазят за дълго време, ако се съхраняват в херметически затворен контейнер, като така може да се насладите на коледната атмосфера още дълго след празниците.

Време за подготовка: около 20 минути

Време за готвене: около 10 минути

Общо време: около 30 минути

Брой порции: около 20-25 меденки (в зависимост от големината на формичките)

Необходими продукти:

250 г брашно

100 г мед

80 г захар

100 г масло (меко)

1 яйце

1 ч. л. сода бикарбонат

1 ч. л. канела

1/2 ч. л. джинджифил на прах

Щипка сол

Декорация (по желание):

Можете да украсите меденките с глазура от пудра захар и малко лимонов сок. За това, разбъркайте 100 г пудра захар с 2-3 лъжици лимонов сок и използвайте сладкарски шприц или четка, за да рисувате върху меденките.

Можете да ги поръсите с цветни захарни перли, шоколадови парченца или да използвате различни ядки.

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете брашното, содата, канелата, джинджифила и солта. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно подправките.

В малка тенджера поставете меда и захарта. Загрейте на слаб огън, като разбърквате, докато захарта се разтопи напълно. След като сместа стане хомогенна, добавете маслото и оставете всичко да се разтопи и охлади за няколко минути.

Когато сместа от меда и маслото се охлади малко, добавете яйцето и разбъркайте добре. Постепенно добавяйте сухите съставки към мократа смес, като месите с ръце или с помощта на миксер, докато се получи меко тесто.

Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за поне 1 час, за да се стегне. Това ще улесни разточването и изрязването на формичките.

След като тестото е достатъчно охладено, го разточете на равна повърхност, поръсена с малко брашно. Разточете го до дебелина около 5 мм. Използвайте формички за сладки, за да изрежете желаните форми (звезди, сърца, елхи и т.н.).

Подредете меденките върху тава, покрита с хартия за печене, и ги печете в предварително загрята фурна на 180°C за 8-10 минути или докато започнат леко да покафеняват по краищата. Внимавайте да не ги препечете, за да не станат твърди.

Оставете меденките да се охладят на решетка, преди да започнете да ги декорирате. Добър апетит!

*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.

Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук