Рецепта на седмицата: Паламуд на фурна със зеленчуци

3465 преглеждания

Идеално ястие за уютни есенни вечери

Паламудът е чудесен избор за вкусна и питателна рецепта, особено през есента, защото това е сезонът, когато рибата е най-вкусна и богата на полезни мазнини. Предлагам ви рецепта за паладуд на фурна с домати и зеленчуци, която съчетава класическите есенни вкусове и е лесна за приготвяне.

Време за подготовка: 15-20 минути

Време за приготвяне: 30-35 минути

Общо време: около 50-55 минути

Брой порции: 4

Необходими продукти:

1 среден паламуд, почистен и нарязан на шайби

3-4 средни домата

1 голяма глава лук

2 моркова

1 червена чушка

2-3 скилидки чесън

1 лимон

2-3 с. л. зехтин или олио

пресен магданоз или мащерка (по избор)

сол и черен пипер на вкус

малко бяло вино (по желание, около 50 мл)

Начин на приготвяне:

Подготовка на рибата: Нарежете почистения паламуд на шайби и го поръсете със сол и черен пипер. По желание може да го оставите да престои в марината от малко лимонов сок и зехтин, за 10-15 минути.

Подготовка на зеленчуците: Нарежете лука на полумесеци, доматите на шайби, морковите на тънки кръгчета, а чушката на ивици. Чесънът може да се нареже на ситно или да се остави на по-едри парчета, за по-интензивен аромат.

В тава, която е подходяща за печене, сложете част от зеленчуците на дъното – лук, домати и чушка. Върху тях нареди шайбите от паламуда, след което добавете останалите зеленчуци, така че рибата да е добре обградена и овкусена.

Полейте всичко с малко зехтин, добавете пресни подправки като мащерка или магданоз и залейте с малко бяло вино, ако използвате. Сложете и няколко резена лимон между парчетата риба за по-свеж аромат.

Ястието се пече в предварително загрята на 180°C фурна за около 30-35 минути, докато рибата е напълно готова, а зеленчуците са омекнали и леко карамелизирани.

Поднесете ястието топло, поръсено с пресен магданоз и гарнитура от печените зеленчуци. Можете да го сервирате и с препечени филийки или варени картофи, които чудесно допълват вкуса. Добър апетит!

*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.

Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук