Рецепта на седмицата: Студена крем супа от праз и картофи

4750 преглеждания

Класическа френска супа

Днес ви предлагаме да опитате една рецепта за приготвяне на Вишисоаз (Студена крем супа от праз и картофи). Това е класическа френска супа, която съчетава нежността на праза с кремообразната текстура на картофите, за да предложи уникална кулинарна наслада. Тази супа, наречена на град Виши, е перфектният избор за летните дни, когато търсим нещо леко и освежаващо. Със своето деликатно съчетание на аромати и лесно приготвяне, Вишисоаз е идеалното предястие за вечеря или за обяд в горещите летни дни.

Време за подготовка: Около 15 минути

Време за приготвяне: Около 40 минути

Общо време: Около 55 минути

Брой порции: 4 порции

Необходими продукти:

4 стръка праз

1 голям картоф

1 глава лук

2 с.л. масло

1 л. пилешки или зеленчуков бульон

200 мл сметана

сол и черен пипер на вкус

нарязан пресен лук за гарниране

Начин на приготвяне:

Нарежете праза, картофа и лука. В голяма тенджера загрейте маслото и запържете праза и лука до омекване (около 10 минути). Добавете картофите и бульона и оставете да ври около 20 минути, докато картофите омекнат. Пасирайте супата до гладка консистенция и оставете да изстине (около 10 минути за пасиране и охлаждане). Добавете сметаната и разбъркайте добре. Сервирайте студена, гарнирана с нарязан пресен лук. Добър апетит!

*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.

Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук