Необходими продукти:
- червени чушки - 20 кг
- домати - 10 кг
- патладжани - 5 кг
- моркови - 3 кг
- люти чушлета - 4 - 5 бр.
- черен пипер - 1 пакетче, смлян
- кимион - 1 пакетче, смлян
- чубрица - 2 с.л., ронена
- олио - 1 бутилка
- захар - 200 г
- сол на вкус
* мерки и количества
Начин на приготвяне:
Обелете доматите и смелете с машинка за мелене на месо. Изсипете в голяма тенджера или тава и сложете на не много силен огън, бъркайте постоянно, за да не загори.
Изпечете чушките и се наредете в затворен с капак съд или в найлонов плик, за да се задушат, след което обелете и почистете от дръжките и семената. Оставете за 2 часа в съд или тава под наклон, за да се изцедят и след това смелете с месомелачката.
Изпечете патладжаните и като изстинат, обелете и нарежете на парчета. Посолете и оставете да се отцедят за 2 часа, после смелете.
Почистете морковите и ги сварете с подсолена вода, смелете.
Смесете заедно всички смлени зеленчуци в тенджерата с доматеното пюре и бъркайте непрекъснато.
След като лютеницата остане наполовина, се прибавят нарязаните на ситно люти чушлета, олиото на тънка струйка, сол, захар и подправките - чубрица, кимион и черен пипер.
Лютеницата се вари на бавен огън и става готова, когато бъркалката започне да оставя отчетливи пътечки по дъното на съда.
Слага се в бурканчета когато е леко изстинала. Запечатват се с предварително изварените капачки и се варят в съд с постлан плат на дъното, като водата трябва да облива поне два пръста над бурканите. След завирането на водата се засичат около 15-20 минути и се свалят от огъня.
Бурканчетата се изваждат и обръщат с капачките надолу, докато изстинат.
Снимка: фрипик
Източник: gotvach.bg