Е-рецепти с лекарства по НЗОК ще могат да се изпълняват и частично от септември

8197 преглеждания

Промените са разписани в Наредба

Електронните рецепти за лекарствени продукти, които се реимбурсират от НЗОК, ще могат да бъдат изпълнявани и частично от месец септември. Промените са разписани в Наредба №4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, която беше обнародвана в средата на м. август. Основната им цел е да улесни достъпа на пациентите до предписаната терапия.

До момента тези предписания се изпълняваха само напълно, което създаваше трудности при липсата на определен лекарствен продукт в дадена аптека. Сега, когато електронната рецепта е частично изпълнена, останалата част от предписанието може да бъде изпълнено по-късно в същата или в друга аптека, сключила договор с НЗОК. Окончателното изпълнение може да се осъществи до два работни дни от първоначалното частично изпълнение, но не по-късно от датата на изтичане на срока на валидност на електронното предписание.

Нормативните промени налагат обновяване на софтуерите на аптеките спрямо НЗИС, за да може всеки фармацевт да вижда, когато дадена рецепта не е изпълнена напълно. Адаптирането на софтуерите ще продължи и в първата седмица от м. септември, след което частичното изпълнение ще е възможно навсякъде.

Източник: Министерство на здравеопазването

Снимка: freepik.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук