Ако търсите леко, но същевременно вкусно и ароматно ястие, което да съчетава свежестта на сезонните зеленчуци с кремообразната мекота на сирене, то тогава днешната рецепта за патладжан с домати и моцарела е идеалният избор. Патладжанът, с неговата плътна текстура и деликатен вкус, е перфектна основа за тази класическа комбинация от зрели домати и разтопено сирене. Лесна за приготвяне и подходяща както за семейна вечеря, така и за по-специални поводи, тази рецепта ще внесе средиземноморско усещане на вашата трапеза. Независимо дали сте почитатели на традиционните вкусове или експериментатори в кухнята, това ястие със сигурност ще ви впечатли със своето съчетание от аромати и текстури.
Време за подготовка: около 20 минути (включително време за отцеждане на патладжана)
Време за готвене: около 35 минути
Общо време: около 55 минути
Брой порции: 4 порции
Необходими продукти:
2 средни патладжана
3-4 средни домата
200 г моцарела (или друго меко сирене по избор)
3 скилидки чесън
3-4 с.л. зехтин
сол на вкус
черен пипер на вкус
пресен босилек (или магданоз) за гарнитура
50 г пармезан (по желание)
Начин на приготвяне:
Подготовка на патладжана: Нарежете патладжаните на кръгчета с дебелина около 1 см. Посолете ги леко и ги оставете настрани за около 20 минути, за да се отцеди горчивият сок. След това изплакнете патладжаните под студена вода и ги подсушете с кухненска хартия.
Приготвяне на соса: Нарежете доматите на тънки резени. Смачкайте чесъна и го запържете в загрят зехтин за 1-2 минути, докато стане златист. Добавете доматите и гответе на средна температура за около 10 минути, докато сосът леко се сгъсти. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Готвене на патладжана: Загрейте малко зехтин в тиган и запържете кръгчетата патладжан от двете страни, докато станат златисти (около 3-4 минути на страна). Ако предпочитате, можете да ги изпечете във фурната на 200°C за около 15 минути.
Сглобяване на ястието: В подходяща тавичка или голяма чиния, подредете ред патладжани, като леко ги застъпвате. Върху всеки кръг патладжан поставете резен моцарела и лъжица от доматения сос. Повторете с още един слой патладжани, моцарела и сос, ако има достатъчно продукти.
Печене: Поръсете с настърган пармезан отгоре и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 20 минути, докато сиренето се разтопи и започне леко да се запича.
Сервиране: Извадете от фурната и гарнирайте с пресен босилек или магданоз. Сервирайте топло като основно ястие или гарнитура. Добър апетит!
*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.