Рецепта на седмицата: Патладжан с домати и моцарела

6861 преглеждания

Леко, вкусно и ароматно ястие

Ако търсите леко, но същевременно вкусно и ароматно ястие, което да съчетава свежестта на сезонните зеленчуци с кремообразната мекота на сирене, то тогава днешната рецепта за патладжан с домати и моцарела е идеалният избор. Патладжанът, с неговата плътна текстура и деликатен вкус, е перфектна основа за тази класическа комбинация от зрели домати и разтопено сирене. Лесна за приготвяне и подходяща както за семейна вечеря, така и за по-специални поводи, тази рецепта ще внесе средиземноморско усещане на вашата трапеза. Независимо дали сте почитатели на традиционните вкусове или експериментатори в кухнята, това ястие със сигурност ще ви впечатли със своето съчетание от аромати и текстури.

Време за подготовка: около 20 минути (включително време за отцеждане на патладжана)

Време за готвене: около 35 минути

Общо време: около 55 минути

Брой порции: 4 порции

Необходими продукти:

2 средни патладжана

3-4 средни домата

200 г моцарела (или друго меко сирене по избор)

3 скилидки чесън

3-4 с.л. зехтин

сол на вкус

черен пипер на вкус

пресен босилек (или магданоз) за гарнитура

50 г пармезан (по желание)

Начин на приготвяне:

Подготовка на патладжана: Нарежете патладжаните на кръгчета с дебелина около 1 см. Посолете ги леко и ги оставете настрани за около 20 минути, за да се отцеди горчивият сок. След това изплакнете патладжаните под студена вода и ги подсушете с кухненска хартия.

Приготвяне на соса: Нарежете доматите на тънки резени. Смачкайте чесъна и го запържете в загрят зехтин за 1-2 минути, докато стане златист. Добавете доматите и гответе на средна температура за около 10 минути, докато сосът леко се сгъсти. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Готвене на патладжана: Загрейте малко зехтин в тиган и запържете кръгчетата патладжан от двете страни, докато станат златисти (около 3-4 минути на страна). Ако предпочитате, можете да ги изпечете във фурната на 200°C за около 15 минути.

Сглобяване на ястието: В подходяща тавичка или голяма чиния, подредете ред патладжани, като леко ги застъпвате. Върху всеки кръг патладжан поставете резен моцарела и лъжица от доматения сос. Повторете с още един слой патладжани, моцарела и сос, ако има достатъчно продукти.

Печене: Поръсете с настърган пармезан отгоре и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 20 минути, докато сиренето се разтопи и започне леко да се запича.

Сервиране: Извадете от фурната и гарнирайте с пресен босилек или магданоз. Сервирайте топло като основно ястие или гарнитура. Добър апетит!

*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.

Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук